Следвайте "Буднаера" в Телеграм

StandartNews/КРОСС/DnesPlus.bg

Тодор Колев: Болката на България е простотията

Тодор Колев
Тодор Колев. Снимка: КРОСС

Оркестър "Карандила" изпрати с музиката си Тодор Колев

/DnesPlus.bg/ Идеята е стара – да изпратим някого с любимата му музика. А Тодор Колев много си падаше по този оркестър "Карандила". Пръв го показа по телевизията в неговото предаване "Как ще ги стигнем американците". И с тяхната музика е най-точният начин, по който да го изпратим, каза за БГНЕС Георги Пенков – Джони, забележителният звукорежисьор и не малко артистична личност.

Хиляди хора дойдоха да изпратят в последния му път големия български актьор Тодор Колев. Пред Народния театър "Иван Вазов" опашката достигна почти до края на градската градина от другата страна на ул. "Батемберг". Малко преди да започне поклонението пред тленните останки дойдоха музикантите от "Карандила" и засвириха любимите парчета на Тодор Колев. Снощи музикантите са имали концерт в столичен клуб и са решили с музиката си да изпратят любимия си актьор. До множеството достигаха и възгласите на протестиращите пред МИЕТ, които с едноминутно мълчание почетоха паметта на големия актьор Тодор Колев, който след мъчително боледуване почина на 15 февруари.

Губим един човек с голяма артистичност, сега има много актьори, но актьорите с артистичност са много малко, особено комик като него, който може да изиграе и драматична и комична роля. Само това, че е в България не е толкова известен, защото български филм с български текст не може да се показва в чужбина, но ако беше в някоя друга страна щеше да е един от водещите комични актьори в киното. И в световното кино вече няма артистичност – има индустрия. Артистични актьори се раждат много рядко, а и продуцентите обичат да наемат по-обикновени актьори, каза още Джони Пенков. [...] Би трябвало да го изпратим с усмивка и такъв да ни остане спомена за него, казва Джони Пенков, усмихвайки се тъжно, а в очите му имаше сълзи. /БГНЕС

Днес България се прощава с големия си артист Тодор Колев

/StandartNews/ Той ни напусна от този свят в петък след дълго боледуване. Поклонението започна в 11 часа в Народни театър. Пред сградата не секва потока от българи, които искат да си вземат последно сбогом с талантливия актьор.

С Тодор Колев оживяха едни от най-незабравимите български филми - Господин за един ден, Двойникът, Опасен чар, Преброяване на дивите зайци и много други. За ролите в тези ленти той е носител на редица награди, като най-голямата е признанието и любовта на публиката.

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Баща му притежава шивашко ателие, наречено "Адам". Оттам идва и прякорът на актьора – Адама. Като малък мечтае да стане музикант, но един ден решава да стане актьор. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов през 1965 г. Успява да надхити с успех комисията при приемането, като си обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя одобрявала кандидати с висока фигура и мощен глас.

Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните "Сълза и смях" и "Театър София". Участва в над 30 игрални филма, сред които "Цар и генерал", "Козият рог", "Иван Кондарев", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар".

В началото на демокрацията се захваща с политика и става син народен представител във ВНС. Съветник в посолството ни в Канада 1992-1993 г. Автор и водещ на тв предаванията "Как ще ги стигнем с... Тодор Колев" и "Вход свободен". Преподавател е по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент. През 1999 г. издава автобиографичната си книга "Варненското софиянче от Шумен" с подзаглавие "Житие и страдание на грешного Тодора". През 2011 г. Тодор Колев стана носител на наградата за цялостен принос към българското изкуство на Съюза на артистите в България.

/StandartNews/ Част от прозренията на Тодор Колев през последните години:

Повече не си струва да бъда бунтар. А и защо ли – всичко е само красота: избори, действителност, началници! Дори ще бъде смешно да се бунтуваш! Ще те сметнат за глупак.

Ако се опиташ да се бориш, защитеният винаги е простакът, тъпият, идиотът без задръжки, животното с мускулите – не интелектуалецът, интелигентният, ученият, челият. Не-е-е, каква борба – с кого, с мечките? Не-е-е, не ми е интересно!

Ненавиждам безумните риалитита по родните телевизии. Да им гледам аз задниците в кенефа, как се бият, как се карат – за да може един Станчо или Пенчо, който иначе не умее нищо друго на този свят, да спечели едни пари. Друга причина няма – ако има, съм готов да простя.

Ненавиждам халтурата и компромисите. Да не говорим за тези безумия, защото няма кой да чуе. Всеки гледа да открадне, да хукне по света с държавни пари, уж за да върши работа.

Научих се доста отдавна да отказвам. Това е част от характера ми, която не е особено приятна. Но не са много нещата, на които казвам “не”. Неотдавна в националното радио ми направиха изключителен комплимент – поднесоха ми три диска с мои записи от златния фонд. Оказа се, че навремето съм изпял и много глупости.

Изкуството се прави от личности, които създават обществото на новия ред и стойности. Тук и сега липсва точна оценка за ценностите. И в това е нашата трагедия. Болката на България се нарича простотия. И тя се увеличава. Отдавна съм казал “довиждане” на целия този кошмар, който ни съпътства всекидневно и ни дебне още от мига, в който отвориш вратата на дома си. В тая държава кеф няма! А хонорарите ми са малки, за да ходя непрекъснато по чужбина. А аз никак не съм над материалното, даже много съм в него – стига да знам, че печеля с това, което мога. Полудявам, когато видя, че са хвърлени пари на вятъра.

---

Почина Тодор Колев

София /КРОСС/ След тежко боледуване на 73-годишна възраст почина популярният актьор Тодор Колев.

От близо две години Адама се бореше с рак на белия дроб.

Припомняме, че в началото на годината актьорът бе подложен на поредица операции във ВМА. 

Последните седмици състоянието му се влоши и той отново бе вкаран по спешност в лечебното заведение. Само преди ден Адама бе изписан от ВМА, но лекарите не даваха надежди, че ще се подобри.

Борисов: Образът на Тодор Колев ще продължи да живее сред нас

София /КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до семейството и близките на Тодор Колев, в която изразява дълбоката си покруса от смъртта на големия български актьор. „Вярвам, че неговият образ ще продължи да живее сред нас, отличаващ се с енергичния си дух, висок професионализъм и невероятно чувство за хумор", пише премиерът Борисов.
„Ще запомним Тодор Колев с неговия усет към изкуството; с индивидуалния му стил, чрез който ни караше да се замислим и усмихваме", се посочва в телеграмата.

Министър-председателят изтъква, че от големия български актьор можем да запомним и това, че „... човек е щастлив тогава, когато е изпълнен с желание и още нещо - вкус към живота!" „Такъв беше той - непринуден, искрен, положителен човек, изпълнен с вяра, оптимизъм, изминавайки житейския си път, воден от стремеж за свобода и „вкус към живота", пише още министър-председателят.

---

Предистория

Тодор Колев в безнадеждно състояние

София /КРОСС/ Лекарите от Военна болница са изписали Тодор Колев като пациент в безнадеждно състояние. Актьорът бил в изключително тежко състояние и вече се движил само в инвалидна количка.

Тодор Колев е станал само "кожа и кости" и се чувства изключително отпаднал. Той все още не може да се възстанови от операцията през януари, при която в краката му бяха поставени метални импланти. Лекарите се надяваха чрез тях да му помогнат да проходи отново. Всички усилия обаче засега се оказват без резултат.

Тодор Колев бил беше приет през миналата седмица в неврохирургията на лечебното заведение. Медицинският екип преценил, че актьорът нямало да издържи операцията и го изписали. Когато ракът стигне до подобна фаза, пациентите обикновено се изписват, за да се приберат в домовете си и им се дават медикаменти, които да успокояват болките. 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!