Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КРОСС/Vsekiden.com

Асен Йорданов: Публикациите в "Биволъ" не са политизирани; Петров: Няма да е в интерес на държавата, ако отговоря публично на Борисов

Асен Йорданов, Алексей Петров, Димитър Иванов
Калаж: Асен Йорданов, Алексей Петров, Димитър Иванов. Снимки: КРОСС/Vsekiden.com
Димитър Иванов. Снимка: Vsekiden.com

Последният шеф на Шесто: Няма и един факт за престъпни деяния на Борисов

/Vsekiden.com/ Една служба, оставена без контрол - прави глупости, коментира Димитър Иванов

Публикуваните документи по т.нар. "Досие Буда" не говорят нищо, те само отразяват намерения и в тях няма и един факт за престъпни деяния на Бойко Борисов. Това каза в тв интервю Димитър Иванов - бивш шеф на 6-и отдел на 6-о управление на Държавна сигурност.

Няма нищо компрометиращо в това, което се изнася, а селективното изваждане на документи очевидно има за цел "да се постигнат сред електората определени внушения за нередност, дори престъпни деяния на обекта", коментира последният шеф на Шесто.

"Ставаме свидетели само на намеренията на службата да провери дали Бойко става за сътрудник или дали е престъпник", допълни Иванов, подчертавайки, че няма ясен резултат от тези проверки.

Димитър Иванов смята, че фразите в документите са прекалено общи и е категоричен, че няма и един факт за престъпни деяния на Бойко Борисов. "Документите не говорят нищо, те само отразяват намерения", заяви бившият шеф на 6-и отдел. "Те звучат гръмко и стряскащо, а ние не можем да намерим и един факт за престъпна дейност", посочи той.

"Откриването на дело за информатор е гласуване на доверие, положителна личностна характеристика. Делото за оперативно наблюдение е със знак минус. Не може в рамките на месец да има 2 различни оценки", подчерта Иванов.

Той напомни, че времето, по което са заведени документите, е било време на смяна на две правителства, когато Николай Добрев не е успял да състави втори кабинет на БСП след падането на правителството на Жан Виденов, когато е и съставено служебно такова с премиер Стефан Софиянски. В тези времена, смята Иванов, е "абсолютно конюнктюрно да се открие дело."

"Като няма какво да прави една служба, оставена без контрол, прави глупости!", заяви той.

"Някой има скрита, подла цел! Бойко е уникат. Той отразява адекватно състоянието на българското общество след 20 години преход", завърши бившият шеф на Шесто.

Асен Йорданов: Публикациите в "Биволъ" не са политизирани

София /КРОСС/ Твърденията, че това, което излиза в "Биволъ", е политизирано, са несъстоятелни. Това каза пред БНР журналистът Асен Йорданов, собственик на сайта "Биволъ".

Последните разследвания, които правим за миналото на Бойко Борисов са предшествани от много други публикации с много дълга давност. Тоест, няма никакви аргументи в полза на обвиненията, че те се правят с пропаганден характер, за да се политизира това, което ние публикуваме. Архивите в "Биволъ" могат да опровергаят това и да се види, че не спестяваме никакви истини, няма никакъв чадър, никаква цензура и няма защитени политически сили, заяви Йорданов.

По повод хипотезата, че Борисов е бил вербуван от друга служба, освен от тази, за която става въпрос в делото "Буда", Асен Йорданов заяви:
Пламен Симов, тогава председател на подкомисията на Великото народно събрание каза пред "Биволъ", че в разговор с Григор Шопов, директро на ДС, самият Шопов му е споменал, че Тодор Живков се охранява от лице, което е агент на Шесто управление - това е Бойко Борисов, каза Асен Йорданов.

Собственикът на сайта уточни, че според Пламен Симов, тези разговори са записани на магнетофонни ленти, тъй като са били в рамките на официална работа на анкетната комисия към парламента. Записите, заедно с 5000 печатни документи текст, са депозирани в Главната прокуратура и архива на Народното събрание.

Петров: Няма да е в интерес на държавата, ако отговоря публично на Борисов

София /КРОСС/ Настоявам човекът Бойко Борисов да ми се извини. Това заяви Алексей Петров по повод отправените от премиера в наш всекидневник обвинения, че бившият сътрудник на ДАНС е свързан с взрива срещу Цветелина Бориславова и скандала "Буда".

По думите му още в началото на мандата си Борисов го е произвел в звание "дежурен виновен". И всичко това, само защото си е позволил да му каже публично, че греши.

Приех унижението и понасям репресията в името на държавността. Днес обаче, както никога досега, Бойко има нужда от отрезвяване или "приземяване", посочва бившата барета.

Настоявам за извинението на човека Борисов не заради моята личност, а като усилие за връщането му в нормално състояние. Човекът Борисов дължи уважение към паметта на Спас Спасов и няма никакво право да причинява болка на близките му, още повече когато става въпрос за честен и достоен български офицер, подчертава Петров.

Няма да е в интерес на държавата, ако бъда принуден публично да му отговоря защо и как са били използвани службите по мое и по негово време", заявява Алексей Петров.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!