Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КРОСС/Vsekiden.com

Изскочи дело за оперативно наблюдение на Борисов

Бойко Борисов.
Бойко Борисов. Снимка: КРОСС

Борисов: Наблюдавали са ме заради царя и Живков

/Vsekiden.com/ Наблюдавали са ме, защото охранявах Симеон Сакскобургготски и Тодор Живков. Това каза Бойко Борисов във връзка с делото за оперативно наблюдение "Буда", образувано през 1997 г. от Централната служба за борба с организираната престъпност.

Премиерът коментира, че е бил оперативно интересен заради хората, които е пазил. Ако бях агент, и ако аз съм могъл да помогна на службите, само щеше да ми е приятно да го споделя. Обаче, целта е да ни изкарат всички маскари, коментира още Борисов. [...]

Логичен е въпросът - откъде идва "Буда"? Знаете, за съжаление, че тогава ми се случи едно нещастие - 1997 г., когато взривиха на Цветелина джипа. Това дело се казва "Буда". В това дело има три изречения отдолу, в които пише, че тя живее на семейни начала с Бойко Методиев Борисов - шеф на фирма "Ипон". И понеже знаете, че делата се кръщават, тогава някой решава така да го кръсти. Сега вече целта е да бъдем всички маскари - в смисъл и Борисов бил агент. Буда... Аз съм православен, знаете, друг Господ, друг Бог", коментира премиерът.

Борисов индиректно свърза провала на референдума за АЕЦ "Белене" с момента на атаките спрямо него чрез ваденето на документи. Той не пожела да назове дали Румен Петков или някой друг стои зад скандала, но направи уговорката, че той само изрежда факти, а те са, че е срещу АЕЦ "Белене" и е станал моторът на проекта "Набуко". [...]

Премиерът обясни още, че въпросният офицер, който свързват с него - Младен Георгиев, се връща в МВР на работа, когато министър е Румен Петков, а премиер Сергей Станишев. Бойко Борисов припомни и изчезналите доклади на предшественика му, които той оповести. Премиерът посочи, че ако не бе ги обявил публично, след време те щяха да бъдат извадени срещу соцлидера и да му извоюват поне 10 години затвор.

/КРОСС/ Само няколко часа след като МВР официално съобщи, че премиерът Бойко Борисов не е бил вербуван и не е бил агент под псевдонима "Буда", Balkanleaks разпространи нови документи. Според книжата на 24.02.1997 г. в сектор "Вътрешен тероризъм" на ЦСБОП е образувано Дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов. Делото е с номер 0996, с псевдоним "Буда".

Мотивът за делото е красноречив: "за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури. За предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители". На документа има гриф "Строго Секретно", но той вероятно е изтекъл, информира бтв. За пореден път бившият директор на ЦСБОП от 1997 до 2000 г. генерал Кирил Радев заяви пред bTV, че премиерът не е бил агент, информатор или сътрудник на службите за сигурност.

Според него премиерът едва ли изобщо е знаел за съществуването на документите, свързани с Буда. Те, по думите на ген. Радев, са безперспективни, защото по тях няма движение или развитие.

„За информатор не се иска знаението и съгласието на хората. Предложението изобщо не е стигнало до Борисов. Когато службата се насочи към дадено лице, се образува дело за оперативно наблюдение, свързано със събиране на информация. То може да се заведе и по единичен сигнал", обясни ген. Радев. Според него документите за Борисов са от типа „чух, видях".


Журналистът Валерия Велева заподозря, че изнесените книжа са предизборен „вражески огън" срещу премиера. Едвин Сугарев от своя страна наблегна на това, че има огромна разлика дали си бил сътрудник на ДС или на ЦСБОП, като второто имало по-положителен уклон.

Според ген. Радев с изнесените документи се стреля в тъмното. „Битката между Алексей Петров и Бойко Борисов не е приключила", заяви Валерия Велева. Тя изрази съмненията си от „покриването" на Младен Георгиев - човекът, направил първата вербовка на Борисов. Първоначално той бил уволнен от ген. Радев, но после изненадващо Петко Сертов го назначил в ДАНС, където стремително се издигнал.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!