Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Vsekiden.com

Поругаха български паметник в Тел Авив

Поругаха български паметник в Тел Авив
Снимка: Vsekiden.com

Паметникът в Тел Авив, в чест на българския народ, който спаси своите евреи от нацистките лагери на смъртта, е бил осквернен от неизвестни лица. За хулиганската постъпка съобщи екипът на българския сериал "Недадените", посветен на събитията у нас от преди 70 години.

От филма са изпратили и специално писмо до израелския посланик Н.Пр. Шаул Камиса Раз, в което настояват кметството в Тел Авив да предприеме необходимите мерки паметната плоча да бъде почистена и в бъдеще да не се допуска нейното оскверняване. Според кинотворците очернянето на българския паметник поругава и паметта на всички, които имат принос за спасяването на българските евреи в страшните години на Холокоста. Те са възмутени, че това става в навечерието на 70-та годишнина от онези събития.

"Като българи не можем да допуснем, че в Държавата Израел би могло да има личности, които поставят под съмнение този факт или омаловажават героичната постъпка на целия български народ", се казва в писмото, изпратено от продуцента на филма "Недадените" Мирослав Боршош.

Родните творци вярват, че хората, които са дръзнали да посегнат на паметта на героите, ще се разкаят за постъпката си. Паметната плоча бе поставена преди 12 години в Тел Авив и на нея има следния надпис на български и иврит "Признателност и благодарност на българския народ".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!