Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Vsekiden.com

Блъскат китайски смеси в хранителните добавки

Блъскат китайски смеси в хранителните добавки
Снимка: Vsekiden.com

Хранителните добавки са бяло поле у нас, признават отговорни фактори за безопасността на храните, както и фармацевти. В момента те не са обект на контрол от нито едно ведомство. Обемът на пазара обаче никак не е за подценяване. Както и разнообразието от забъркани дори в "гаражни" условия от тези "чудеса", смятат специалистите. На пазара било пълно дори с хранителни добавки родно производство, наблъскани с тайнствени китайски смеси.

Няколкостотин милиона официален оборот минават само през аптеките, отделно през супермаркети, дрогерии и т.н. В момента никой обаче не можел да гарантира, че съдържанието на етикетите им отговаря на реалното. Имало и дори и такива добавки, при които съдържанието е не само вредно, но и опасно за хората.

Пример за голяма опасна далавера е един от най-купуваните продукти в аптеките - витамин C. Ако човек отиде в аптека и го поиска, по никакъв начин не разбира какво са му продали - дали лекарствен продукт или добавка. А разликата е огромна, категорични са лекари. Витамин С, който е регистриран като лекарствен продукт, е преминал и през иглени уши на контрол. В същото време добавката, която също се нарича "витамин С", най-често имитирал до подробности опаковката на лекарството, но какво има в него си било загадка.

Друга опасност е, че много лекарства, които не трябва да се пият току-така, се продават като хранителни добавки. Причината е, че регистрацията е много по-евтина и лесна, отколкото като медикамент. Заради скритите "бомби" за здравето в добавките агенцията по безопасност на храните предстои да започне да получава уведомление за всяка нова хранителна добавка на пазара.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!