Следвайте "Буднаера" в Телеграм

FocusNews

Видео: Простреляха Златко Баретата

Прокуратурата е започнала досъдебно производство за направен опит за убийство, при стрелбата пред Съдебната палата

/FocusNews/ София. След стрелбата пред централния вход на Съдебната палата в София, Софийска градска прокуратура (СГП) започна днес досъдебно производство срещу неизвестен извършител, за направен опит за убийство. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Досъдебното производство е за опит за убийство по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, както и за причинен чрез взрив умишлен пожар - престъпления по чл. 116 ал.1 т.6, вр. чл.18 ал.1 НК и по чл.333, вр. чл.330 НК.

Всички действия от компетентността на прокуратурата са предприети незабавно. Определен е наблюдаващ прокурор от СГП, който активно ръководи и участва при първоначалните действия по разследването, провеждано на този етап от органите на СДВР.

Сериозно безпокойство и тревога буди възможността да се извърши такъв брутален акт на насилие в центъра на столицата, в район, в който са ситуирани основни държавни институции и обществени сгради, акт, извършен по начин застрашаващ живота и здравето на много граждани - се казва в съобщението на Прокуратурата.

/FocusNews/ София. Винаги съм твърдял, че когато има присъда на първа инстанция, лицата трябва да седят в ареста. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод стрелбата срещу Златомир Иванов - Златко Баретата, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Разпитани са много свидетели, много истини са се чули, каза още премиерът Бойко Борисов.
Златко Баретата
Снимка: КРОСС

*Кой е Златомир Иванов - Златко Баретата (Справка, Агенция "Фокус")

/FocusNews/ София. Златомир Иванов Иванов, по прякор Баретата, е роден на 15 октомври 1968 г. в Гурково. Прякорът му идва от това, че през периода 1991 - 1993 г. е служил в МВР отряда за борба с тероризма. Според публикации в медиите, той напуснал баретите в знак на протест срещу задържането на негови колеги в Хасково, влезли в сблъсък със сутеньори. Заедно с него, отряда напускат Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви.

Завършва спортно училище в Стара Загора, където тренира борба.
Официално участва в над 30 фирми за охранителна дейност, търговия с петролни, химически и фармацевтични продукти, собственик е на бинго и игрални зали.

По време на управлението на Иван Костов, Баретата е подозиран за трафик на жени и контрабандни канали за крадени автомобили. МВР често го свързва и с трафика на дрога. Представена на 11 декември 2003 г. разработка на Центъра за изследване на демокрацията го представя като един от 6-мата наркобосове у нас.

Името му се завъртя и около взрива в Челопечене на 03. 07. 2008 година. Тогава в пространството се заговори, че фирма, свързана със Златко Баретата и ръководена от сестра му, имала договор с военните. Базата трябвало да се прочисти и да се подготви за продажба.

Името на Баретата е замесвано в убийства, атентати и трафик. По подозрения за участие в незаконна дейност, той многократно е задържан, но винаги след време пускан на свобода.

Самият той казва за себе си пред БТВ: „Ако има хора, които са наркобосове в мое лице - тяхната роля би трябвало да бъде такава - да има относителен мир на улицата, без убийства и побоища. Аз няма как да изчистя името си, с което не съм се примирил, но винаги ще ме знаят като наркобоса. Опитвам се да оцелея“.

Баретата беше арестуван на 7 февруари 2009 година, след като се предаде на ДАНС. Срещу него бе повдигнато обвинение за организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици и убийства. Показания срещу Златомир Иванов тогава даде Демби, който обяви, че възпитаникът на спортното училище в Стара Загора е поръчал убийствата на Бобъра, Тони Клюна и още няколко човека от подземния свят.

Златомир Иванов е подозиран и като поръчител на убийството на писателя Георги Стоев.

На 13 февруари 2012 Софийският градски съд осъди на 8 години затвор Златомир Иванов-Баретата. Той бе признат от Софийски градски съд за виновен за ръководене на престъпна група за търговия на наркотици.
На 20 юли 2012 Съдът отхвърли молбата на Златомир Иванов - Златко Баретата за промяна на наложената му мярка за неотклонение задържане под стража.

На 13 ноември 2012 фалстарт беляза делото срещу Златомир Иванов-Баретата и групата му, обвинени за разпространение на наркотици. Заради липсващи адвокати и един от подсъдимите Софийски апелативен съд отложи делото за 18 декември.

44-годишният Златомир Иванов - Златко Баретата беше прострелян пред Съдебната палата (ОБЗОР)

/FocusNews/ София. 44-годишният Златомир Иванов - Златко Баретата беше прострелян тази сутрин в района на Съдебната палата в столицата. При стрелбата е ранен още един мъж, който е от неговата охрана. Двамата са настанени в "Пирогов", където има изключително засилено полицейско присъствие. Подробности за състоянието им се очакват по-късно днес.

Златомир Иванов е влизал в сградта на Съдебната палата, където срещу него е трябвало да се гледа дело в Апелативен съд. Сигналът за стрелбата е подаден в 09,35 часа на тел. 112. Иванов е прострелян четири пъти, в крака и корема, по първоначална информация. Той беше откаран с линейка.

Пред журналисти Иво Спиридонов – зам.-директор на СДВР, каза, че в момента, в който са се качвали по стълбите на Съдебната палата, се чуват изстрели, при което Златко Баретата е бил прострелян.

На мястото е пристигнал медицински екип, който е закарал Златомир Иванов към „Пирогов”. Настанен е в "Пирогов" и в момента се извършва медицински интервенции. Най-вероятно има четири огнестрелни рани – в областта на корема и крака, но е бил в съзнание. Другото лице от неговата охрана е простреляно в крака. Той е настанен също в „Пирогов”, без опасност за живота.

Според оглед, който се извършва в района, стрелбата е започнала от сградата срещу Съдебната палата. Районът на Съдебната палата е отцепен, движението бе блокирано. По първоначална информация - стрелбата е започнала от таванския етаж на сграда срещу Съдебната палата с надпис "Търговски дом".

След стрелбата там пламна пожар, който беше овладян около 10,30 часа. Очаква се след окончателното погасяване на пожара, да се извършат необходимите огледи.

Няма данни за пострадали хора при пожара.

На мястото е имало три пожарни екипа, стълба и линейка. Не е имало усложняващи обстоятелства и не се е наложило да се евакуират хора, тъй като самата сграда е търговски център, на който е горяла таванската част.

Заместник-градският прокурор на София Роман Василев също беше пред Съдебната палата, той обаче не каза нищо пред журналистите.

В Съдебната палата работата продължава, но се влиза през страничен вход. Има засилено полицейско присъствие на входа на Съдебната палата.

В Апелативния съд делото срещу Златомир Иванов и други обвиняеми беше отложено за 12 февруари. Адвокатът на Златомир Иванов - Мариана Тодорова коментира пред журналисти, че не е казвал да има заплахи срещу него. Адвокат Тодорова последно е разговаряла със Златомир Иванов в събота и неделя, за да обсъдят делото срещу него.

Трамваите по линии №№ 12 и 18 не се движат в участъка по бул. „Кн. Мария Луиза” между ул. „Алабин” до ул. „Козлодуй” заради стрелбата в района на Съдебната палата. Движението се извършва по обходен маршрут по бул. „Христо Ботев”.

В момента на стрелбата пред Съдебната палата очевидци видяха пред сградата на Съдебната палата мъж с пистолет и друг, който го дърпа. След това всички хора се разбягаха. На плочките пред Съдебната палата имаше кръв. В този момент гореше и пожарът на таванския етаж на търговския дом.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!