Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Louise McCoy

ГМ токсичността засяга животни, растения и почва

Убеждават ни, че ГМ храните не са вредни, но защо тогава самите те не ги консумират?...

ГМО
Снимка: blog.friendseat.com
Етикет върху пакетче пуканки показва, че това е хранителен продукт без ГМ съставки. Лос Анджелис, Калифорния, 19 октомври 2012 г.. Калифорния гласува против въвеждането на етикетиране на генетично модифицирани храни. (Robyn Beck/ AFP / Getty Images)

Официално Калифорния гласува "не" за Предложение 37, което изисква етикетирането на генетично модифицираните (ГМ) храни, въпреки че 96% гласуваха в полза на етикетирането преди изборите, твърди проучване на MSNBC.

След $46-милионна рекламна кампания, Monsanto, DuPon и хранителната индустрия постигнаха успех, твърдейки, че етикетирането ще бъде голямо неудобство, което ще повиши разходите и цените на хранителните стоки.

Биологични производители, търговци на дребно, еколози, потребители и други групи, състоящи се от над 10 милиона души, набраха 8 милиона долара. В крайна сметка, 4,8 милиона души гласуваха против Предложение 37, докато 4,3 милиона бяха “за”, според Acres USA от януари 2013.

Поради "необясними аномалии" Лори Грейс, ръководител на Института за американска демокрация и почтеност на изборите, призова за повторно преброяване на гласовете, съобщи независимата телевизионна станция KCET.

Макар да се смята, че основната причина да се гласува "за" е желанието на хората да имат избор по отношение на храната, мнозина смятат, че ГМ продуктите са всъщност токсични и търсят надеждна информация за това извън индустрията.

Едно такова изследване стана публично достояние през септември 2012 в Le Nouvel Observateur, цитирано от Nation of Change. То предизвика толкова много дебати, че изследователите му е трябвало да използват криптирани имейли, тайни телефонни разговори и дори да правят друго изследване, което да отклони вниманието, за да се предотврати саботаж.

Въпросното изследване е показало повишено образуване на тумори и ранна смъртност при плъхове, като вместо обичайния 90-дневен изпитателен срок за безопасност, то е правено две години. Изследването е на Gilles-Eric Séralini et al. и е на тема, "Дългосрочна токсичност на хербицида Раундъп и на генетично модифицирана царевица, устойчива на Раундъп". То е публикувано първоначално в научното списание Food and Chemical Toxicology Journal през септември 2012.

Какво е Раундъп?

Раундъп е хербицид от химическата група глифозати. Този хербицид не е токсичен за растението директно, както други, преди това използвани хербициди. Глифозатите стават смъртоносни като се свързват със защитни минерали като магнезий, мед и желязо в растенията, така отслабвайки защитните им функции и правейки ги податливи на патогените в почвата.

Д-р Дон Хубер, почвен биолог, описва във видео с д-р Меркола, че това е като плевелите да имат СПИН. Те загиват и почвата оставя наситена с растителни патогени, тъй като Раундъп убива и полезните бактерии.

Глифозатите сами по себе си не се разпадат, а се натрупват в почвата. Освен това Раундъп се използва вече над три десетилетия, без да се редува с други хербициди. Супер-плевелите, за които трябват по-големи количества Раундъп и други хербициди, всъщност са развили резистентност към почвените патогени, точно както някои от нас са развили естествен имунитет срещу заушката, според статия в Mercola.com от 22 септември 2012.

Изследването

Самото изследване е проучвало какво е влиянието на ГМ продукти върху 200 плъха. Плъховете са били разделени на групи, които са били хранени с обикновена царевица, или с ГМО-царевица устойчива на Раундъп (GMO NK603), или с царевица GMO NK603 пръскана с още Раундъп, или с вода, съдържаща Раундъп (включително в количества, допустими за питейната вода). Количеството на Раундъп е било 11%, 22% или 33%, т.е. не е надвишавало 50% в никой от експериментите. Използваният в тези експерименти сорт ГМ царевица GMO NK603 е официално одобрен като фураж в Канада.

Резултатите от изследването са показали, че общо 50% от плъховете от женски пол на ГМ диета са умряли преждевременно. Дори и в най-ниските концентрации Раундъпът във водата е отнел живота на почти половината от женските плъхове. От същата група над 70% са развили тумори на млечните жлези, над 64% са имали тумори и дисфункция на хипофизата.

От мъжките плъхове на ГМ диета, 87% са имали чернодробни увреждания, 97% - храносмилателни увреждания, а 82% - хронично прогресиращо заболяване на бъбреците.

Въпреки, че учените от индустрията смятат ГМ царевицата за толкова безопасна, колкото и обикновената (не-ГМ) царевица, има една малка, но много съществена разлика в химичното съдържание на двата вида царевици. ГМ царевицата не съдържа ферулова киселина и кафеена киселина - два изключително важни фенола, които се съдържат в обикновената царевица и предпазват от рак и от оксидативен стрес на бъбреците.

Хранете се като президент

Главният готвач на президентите Клинтън и Буш, Валтер Шайб, каза за Mother Jones: "Почти всички продукти, които изолзваме, идват от местни производители и доставчици. Имаше малка градина на покрива на Белия дом, където се отглеждаше  продукция. Етиката на закупуване и готвене в Белия дом под мое ръководство и под ръководството на Крис Комерфорд [сегашният главен готвач на Обама в Белия дом] включва зачитане на родословието на продукцията, както и на начина, по който тя се отглежда, прибира, складира или улавя".

Явно тук сме на едно мнение с неустрашимите лидери - да се консумира органична (биологично чиста) храна. Докато ГМ храните не са обозначени с етикети, да се храним с органична храна е единственият начин да избягваме ГМ продуктите.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!