Следвайте "Буднаера" в Телеграм

StandartNews

Вечен автомобил с ядрено гориво

Вечен автомобил с ядрено гориво

Има ли автомобил, който не изхвърля нищо в атмосферата и ще ви върши работа цял живот? Засега няма да видите такъв по улиците, но много скоро прототипът на тази кола ще стане реалност. Създателите твърдят, че дори да я карате всеки ден в продължение на 100 години, не й трябва никаква техническа поддръжка, нито зареждане. За гориво на автомобила служи слаборадиоактивният метал торий.

За първи път идеята за използването на този елемент лансира американският изобретател Лоурънс Кулесус по време на автомобилното изложение в Чикаго през 2009 г. Инженерите от компания Laser Power Systems, начело с Чарлз Стивънсън, успяват не само да разработят концепцията за ядрен двигател, но и успешно да я внедрят. Така се ражда прототипът Cadillac World Thorium Fuel (Cadillac WTF).

За първи път торий започва да се използва през Втората световна война, тъй като се счита за най-безопасното вещество сред останалите радиоактивни елементи. Според създателите на Cadillac WTF, един грам торий замества 30 000 литра обикновено гориво. А 8 грама ще стигнат на собственика на този автомобил за цял живот. Освен това отделяната при реакцията излишна енергия е напълно достатъчна за зареждането на акумулатора и на други устройства в колата.

Всички системи на Cadillac WTF се отличават доста от аналогичните днес. Енергията на тория максимално ефективно задейства всички вътрешни програми и работи подобно на човешката нервна система. Основните възли на колата имат функция на презастраховане в случай на непредвидимо счупване, за да може тя да продължава да се движи без необходимостта от ремонт.

Прототипът има не 4, а 24 колела. Всяко от тях е доста тясно и снабдено с вграден индукционен електромотор. Такива колела просто трябва да бъдат регулирани на всеки 5 години и няма никаква нужда да бъдат сменяни.

Самата конструкция на Cadillac WTF е много гъвкава. Автомобилът може да се трансформира подобно на мускул, като прави управлението интуитивно. Например, ъгълът на колелата се променя в зависимост от повърхността на пътя. За по-добра безопасност реакторът е поставен в задната част на колата.

Ако прототипът се превърне в реалност, световни лидери в областта на енергетиката ще станат Австралия и Индия. На двете страни се падат общо около 30% от световните залежи на торий.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!