Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КРОСС

Добре дошли в Оймякон най-студеното населено място на Земята

Оймякон полюс на Студа
Паметник от комунистическата ера, този термометър е отбелязал рекордна температура от -71,2 С записани в селото през 1924 г. Надписа гласи "Оймякон полюс на Студа". Снимка: КРОСС

Добре дошли в най-студеното населено място на Земята, където температурата може да достигне -71.2 C, мобилни телефони не работят а домове все още имат външни тоалетни.

В руско село Оймякон е измерена най-ниската температура за населено място на Земята

Нищо не расте, така че местните жители живеят на диета от еленско месо и местни коне, но никога не страдат от недохранване

Местните жители държат колите си да работят постоянно от страх, че няма да заплаят отново, ако бъдат изключени.

Изкопаването на гробове за погребение може да отнеме до три дни, като земята трябва да бъде размразене с горещи въглени.

Ако си мислите, че е студено, където се намирате в момента след посещение на руското село Оймякон може просто да промените мнението си.

Средната температура за януари е -50C, но това не е чудно, селото е най-студеното  постоянно обитавано селище в света.

Известно е като "Полюс на Студа", най-голямата минусова температура в Оймякон е била -71.2C.

Селото, което е дом на около 500 души, първоначално е било лагер за престой на Еленовъдите, чиито стадата са се поили с вода от минералния извор.

През 1920-те и 1930-те години селото е било само спирка за Еленовъдите, но комунистическото правителство е взело решение да бъде постоянно заселено, за да може да се контролират номадите.  

Ирония на съдбата е, че Оймякон всъщност означава „не замръзваща вода” това наистина е така заради намиращия се наблизо горещ извор.

Повечето домове в Оймякон все още се отопляват на въглища и дърва и малко се наслаждават на съвременните отоплителни удобства.

Един скалд предоставя основни потребности за града. А местните хора работят като еленовъди и животновъди, ловци и рибари на лед.

Лекарите казват, че причината местните хора да не страдат от недохранване, е че млякото на животните съдържа много микроелементи.

Не е изненада, че местните жители са закалени от времето и за разлика от други страни “дървена ваканция” идва само, когато температурите паднат под -52 C.

Селото се намира на около 750 метра над морското равнище, което означава, че дължината на ден варира от 3 часа през декември до 21 часа през лятото.

градуса целзии не са рядкост.

Има няколко от съвременните удобства в селото – но има и много сгради, които все още имат външни тоалетни и повечето хора все още горят въглища и дърва за да се греят. Когато доставките на въглища са нередовни централа започва изгарянето на дърва. Ако прекъсне захранването, градът ще замръзне след около пет часа.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!