Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КРОСС/FocusNews

Октай: женски пистолет, предсмъртно писмо и стари връзки с наркоразпространител

Гардове извеждат нападателя на Доган - Октай Енимехмедов от НДК
Гардове извеждат нападателя на Доган - Октай Енимехмедов от НДК. Снимка: VsekiDen

Премиерът Бойко Борисов: Не съм съгласен, когато нападателят е български мюсюлманин, да се търси етническа вражда

/FocusNews/ София. Не мога да съм съгласен, когато нападателят е български мюсюлманин, да се търси етническа вражда в България. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в коментар на вчерашното нападение върху бившия лидер на ДПС Ахмед Доган, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

По думите на Борисов - инцидентът има своето начало, своя предтекст. „Омразата, която налага ДПС в годините, е изключителна. Каквито и да са му мотивите, това не е цивилизовано, не е правилно. Можеше да вземе микрофона и да каже каквото иска. Това е политически плурализъм. Това е демокрацията. В никакъв случай не мога да го оправдавам. Не мога да оправдая напълно и реакциите на много от длъжностните лица и делегати на конгреса затова, че когато вече нападателят беше повален, му нанесоха такъв зверски побой, с омраза.

Чест прави на Лютви Местан и Христо Бисеров и колегата от НСО, който се опитваше да го предпази. Винаги има стрес и първоначална реакция, когато хората действат с друга сигнална система. Бих призовал и двете страни да бъдат малко по-умерени. Защото с първите си изказвания господин Местан и господин Казак провокираха омраза в България. В самия си доклад – Ахмед Доган я провокира”, каза премиерът Бойко Борисов.

Мария КАЛОЯНОВА

Октай бил с женски пистолет

/КРОСС/ Срещу Октай Енимехмедов може да бъде повдигнато обвинение в опит за убийство днес, са съобщили пред "Монитор" източници от прокуратурата.

Той може да лежи в затвора от 10 до 20 г., ако бъде признат за виновен.

Оръжието, което Октай Енимехмедов е насочил към Ахмед Доган, е било заредено с 2 сигнални патрона и един с технически пипер, обясни вчера директорът на СДВР Валери Йорданов. Сигналните патрони издавали силен звук, а от този с техническия пипер се насълзявали очите.

Според експерти оръжието е засякло, тъй като пружината му не е била достатъчно силна.

Дамски пистолет "Екол Волга" за около 40 лв. е използвал при опита за покушение над Ахмед Доган Енимехмедов.

Оръжието е изключително леко и компактно и е предпочитано основно от нежния пол. В пълнителя му се събират 6 патрона, като има и един в цевта.

Октай оставил предсмъртно писмо

/КРОСС/ Нападателят на лидера на ДПС Ахмед Доган - Октай Енимехмедов не е имал намерение да извърши тежко престъпление и да убие Доган. Това съобщи на извънредната пресконференция в МВР, Неделчо Стойчев директор на Института по психология.

Нападателят Енимехмедов е искал просто да направи политически преврат и да покаже на лидера на ДПС, че нещата трябва да се променят, смятат криминалистите.

В дома на извършителя в София е намерено и предсмъртно писмо, защото е смятал, че може да загине.

Беше потвърдено и че Енимехмедов е използвал сигнално-звукови патрони, като целта му е била да покаже чрез звук на Ахмед Доган и на всички присъстващи, че мнението му трябва да бъде зачетено и Сокола да разбере, че не е недосегаем, посочи Стойчев.

---

Цветан Цветанов: Октай Енимехмедов е бил близък до известния столичен наркоразпространител Христо Ширев

/FocusNews/ София. Нападателят Октай Енимехмедов, който насочи пистолет срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган, в миналото си е бил близък до известния столичен наркоразпространител Христо Ширев. Това съобщи на извънредна пресконференция министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Цветанов обясни, че Енимехмедов определя Ширев като свой близък приятел, като дори имат и съвместна снимка. През психолозите извършителят на нападението срещу Ахмед Доган сам обяснява, че допреди две години, e бил част от криминалния контингент, бил е и агресивен, и дори е участвал в разпространението на наркотици, посочи вицепремиерът и отбеляза, че Енимехмедов си е признал, че дори самият той е употребявал кокаин.

Преди две години обаче нападателят решава да наблюдава политическия живот в страната и е имал желание да участва в него, посочи Цветанов. Като причина за извършеното деяние, министърът на вътрешните работи посочи и разводът на родители на Енимехмедов, защото, когато една голяма любов претърпи прелом, в членовете на семейството се натрупва агресия и желание за себеизява.

Нападателят признава, че имл интерес и е симпатизирал на ДПС и дори е гласувал за тях. Той обаче е искал да направи публична политическа демонстрация, което е и причината за неговото нападение срещу Ахмед Доган, коментира Цветанов.

Ванина НЕДКОВА

---

Повдигат две обвинения на Октай

/КРОСС/ Срещу нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов ще бъдат повдигнати две обвинения. Новината съобщи в ефира на БТВ градският прокурор на София Николай Кокинов.

Едното обвинение ще бъде за хулигантство, а второто за закана за убийство.

Николай Кокинов заяви също така, че не смята, че с такъв пистолет и с такива патрони може да бъде причинена смърт. Според него, Октай Енимехмедов няма съучастници и той е действал сам.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!