Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Внимание! Храни, ускоряващи стареенето

Храни, ускоряващи стареенето
Снимка: RiseEarth

Поради биохимичните реакции в тялото от храната, която консумираме ежедневно, едни храни забързват процеса на стареене, докато други го забавят, писа RiseEarth ...


Три от процесите, които стават в тялото ни и имат голямо влияние върху скоростта на стареенето са т. нар. "гликиране", "възпаление" и "окисляване". Когато говорим за стареене, не говорим само за бръчките по кожата или колко гъста е косата ни ... Става дума и за фактори, които не можем да видим, като например колко добре функционират органите ни, както и дали ставите ни деградират.

Как е свързана скоростта на стареене с храните, които консумираме ежедневно и кои са тези храни?


# 1: Пшеничните храни (включително "пълнозърнеста")

За да се разбере как може пшеницата да ускори процеса на стареене на тялото, трябва да се обяснят няколко прости биохимични процеси, ставащи в тялото ни.

Думата е за т.нар. "гликиране" в тялото и образуването на вещества, наречени "крайни продукти на гликирането (Advanced Glycation End Products / AGEs]). Тези лоши съединения, наречени AGEs ускоряват процеса на стареене на тялото, като с течение на времето увреждат органите, ставите и разбира се набръчкват кожата.

Кое увеличава най-много производството на AGEs в тялото? Това може да ви изненада, но високи нива на кръвната захар с течение на времето драстично увеличават AGEs.

Относно "пълнозърнестата пшеница" има един малко известен факт, който често се скрива от масивните маркетингови кампании на гигантските хранителни компании, искащи да вярваме, че "пълнозърнестата пшеница" е здравословна за нас, и той е, че пшеницата съдържа уникален вид въглехидрат (който не се среща в други храни), наречен амилопектин-A. За него е установено при тестове, че предизвиква рязко повишаване на кръвната захар, по-силно дори от това на чистата захар.

В действителност амилопектин-A (от пшеницата) повишава кръвната захар повече, отколкото почти всеки друг източник на въглехидрати, на базата на кръвни тестове.

Това означава, че пшеничените храни като хляб, гевреци, зърнени храни, кифли и други печива често водят до много по-високи нива на кръвната захар, отколкото повечето други източници на въглехидрати.

Други нашумели напоследък потенциални вредни ефекти на пшеничните храни са от глутена.

Също така се оказа, че печените пшеничени продукти съдържат канцерогенни химикали, наречени акриламиди. Те се формират в зачервената част на хляба и хлебните изделия, като гевреци, кифли и т.н. Проучвания показват, че тези канцерогенни акриламиди могат да повишат риска от рак и да ускорят процеса на стареене. Акриламиди са открити във високи нива и в други готвени въглехидратни храни, като пържени картофи и др., съдържащи скорбяла.


# 2: Царевичните храни

От различните царевични продукти, като корнфлейкс, закуски и царевично олио, най-големият "злодей", увреждащ здравето и получаващ голямата част от вниманието на медиите, е високо-фруктозният царевичен сироп (HFCS).

Като скорбялна храни, царевичните зърнени храни също оказват силно влияние върху нивата на кръвната захар и следователно може да ускорят процеса на стареене на тялото.

Оказва, че учените са открили, че фруктозата в HFCS води до формирането на 10 пъти повече AGEs в тялото, отколкото глюкозата! Това означава, че HFCS, консумиран  ежедневно в подсладени напитки, както и в повечето полуфабрикати (дори и салатни дресинги и кетчуп) допринасят за по-бързото стареене на тялото.

Друг основен проблем с царевичните храни и олиа е, че те добавят прекомерни количества омега-6 мастни киселини в диетата, което причинява дисбаланс в съотношението между омега-3 и омега-6, което води до възпаления и окисляване в тялото.


# 3: Захарните изделия

Тук отново въпросът опира до връзката между средните нива на кръвната захар и шпайкове на кръвната захар с течение на времето, и как това може да увеличи AGEs в тялото.

Очевидно е, че захарта е необходимо да се избягва. Чували сме хиляди пъти колко лоша е тя за нас, поради много причини, включително талията ни и развитието на диабет тип 2. Но сега може да се има предвид и ефекта на захарта за остаряването.

Вместо захар могат да се използват естествени подсладители, като Stevia, в ежедневните кафе, чай, печива и други. Това ще позволи по-строг контрол върху кръвната захар, което ще помогне да се забави процеса на стареене.

За да се задоволи нуждата от сладко може да се консумират 1-2 квадратчета тъмен шоколад след вечеря, вместо обикновения десерт за повечето хора. От това се получават само около 2 грама захар, за разлика от 40-80 грама захар в типичното парче торта, сладолед или друг вид десерт.

Някои храни, съдържащи скорбяла, като бял ориз, овесени ядки и бели картофи също могат да имат значително въздействие върху кръвната захар, и по този начин може да засилят образуването на AGEs в тялото. Тези храни е най-добре да се консумират в малки количества, придружени от здравословни мазнини и протеини, за да се забави реакцията на кръвната захар.


# 4: Олио от соя, рапица или други "растителни масла"

Макар тези растителни масла да са рекламирани на пазара през годините като "здравословни", ако човек разбира малко биохимия за това как тези високо преработени олиа реагират в тялото, ще види бързо колко фалшива е тази кампания на гигантските хранителни компании.

Първо, всичко, етикетирано като соево, рапично, царевично или памучно олио (срещащи се често в много полуфабрикати) обикновено е преминало през процес на рафиниране при изключително висока температура и използването на химически разтворители като хексан.

При това полиненаситените мазнини са претърпели много окисление и следователно са много вредни за тялото, защото произвеждат свободни радикали, които увреждат клетъчните мембрани. Това допринася за по-бързото стареене, както и води до сърдечно-съдови заболявания и други възможни здравословни проблеми.

Ако искате да избегнете вредните последици за здравето от соево, рапично, царевично и други растителни масла, избягвайте ги колкото може повече. Вместо тях изберете наистина здравословни масла и мазнини, като студено пресован зехтин (за студено готвене), олио от авокадо, студено пресовано кокосово олио (здравословен източник на силно полезните мастни киселини със средна дължина на веригата / MCT) и масло от пасбищно отгледани крави (източник на здравословни мазнини, съдържащи свързана линолева киселина [CLA, conjugated linoleic acid], която е силен анти-раков агент).

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!