Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Плант излекува рака на гърдата си с безмлечна диета

Kylie Minogue, оцеляла от рак на гърдата.
Kylie Minogue, оцеляла от рак на гърдата. (Scott Barbour/ Getty Images)

„Защо жените в Китай не се разболяват от рак на гърдата“ (“Why women in China do not get breast cancer”) е откъс от книгата на проф. Джейн Плант (Jane Plant),  в която тя описва своята история, под заглавие “Вашият живот във Вашите ръце” (“Your life in your hands”) и където тя говори, че безмлечната диета работи за ракови заболявания на хормонална основа, в това число простатни тумори…


Проф.  Плант заболява от рак на гърдата преди повече от 10 години и след неуспешно лечение прогнозите за нея са 2 месеца живот. Но което става след това променя напълно съдбата й. В интервю за The Moore Show проф. Плант говори за изживяното от нея и причините за настоящото й цветущо здраве.

По това време тя работа в Китай и когато нейни колеги разбират за печалната прогноза, й изпращат билкови супозитори. Виждайки ги, тя възклицава, „Боже мой, не е изненадващо защо жените в Китай не заболяват от рак на гърдата!“ И това я кара да се замисли.

След това неин познат, специалист по рака, й изпраща диаграма с информация за раковите заболявания в различни страни по света. На нея се вижда, че в Китай ракът не е такъв проблем, какъвто е в западните страни. Като пропорцията на заболелите от рак на гърдата е един на 100 хиляди души в Китай, докато в Обединеното кралство например е един на 10 души. „Тогава реализирах, че причината за това трябва да е фундаментална“, казва тя.

Плюс, проф. Плант стига до заключението, че причината не може да е генетична също, защото когато китайците отиват да живеят на Запад, където се хранят със западна кухня и живеят в стила на Западняците, процентът на заболеваемост при тях също става като този на Западняците.

След като лекарите казват, че й остават 2 месеца живот, проф. Плант и съпругът й, който е също научен работник, живеещ в Китай по това време, събират „умове“ и разсъждават каква може да е причината. Тогава съпругът й се досеща, „Да не забравяме, че китайците не консумират млечни продукти.“ Живеейки в Китай, двамата започват да се шегуват, че китайците ядат едва ли не всичко – крака и мозъци от патицr, и т.н., но не се докосват до млечни продукти. Причината? Китайците наричат млякото „течна форма на вимето на животното“ и се гнусят от него. Разбира се, това е „старомодното“ виждане за млякото. Днес, казва проф. Плант, за младите китайци е модерно да консумират млечни продукти, което е под влияние на западната култура.

Самата тя е веган от дълго време и докато е подложена на химиотерапия консумира по две кофички био, обезмаслено, кисело мляко. След като престава да го консумира и на практика преминава на диета без каквито и да са млечни продукти, в рамките на една седмица тя установява, че туморното образувание на шията й започва да се променя от типичната твърда маса в мека издутина, която изчезва напълно след пет седмици.

Тази безмлечна диета работи за доста видове ракови заболявания, твърди проф. Плант, най-вече такива на хормонална основа, в това число простатни тумори. Но не работи да речем при рак на белия дроб, при пушачи, казва тя, базирайки се на собствени наблюдения.

Запитана до каква степен би трябвало да се спазва тази безмлечна диета, проф. Плант споделя, че намира за напълно неестествено човек да консумира течности от друг бозайник. Тя се обосновава, че гледайки много природни предавания е виждала бозайници да се хранят с яйца или месо на други бозайници, но никога не е виждала един вид бозайник да бозае от друг вид бозайник за оцеляване, което тя намира за много странно. Затова тя не смята, че и човекът трябва да го прави, особено с индустриално произведеното мляко. Защото днес кравите са насилвани да произвеждат все повече мляко, плюс кравите се доят дори когато са стелни, при което нивото на техните естрогени е много високо и тези хормони отиват директно в млякото на кравата, обяснява експертът.

Относно каква диета би препоръчала тя самата, проф. Плант казва, че тези с активен рак на гърдата тя би посъветвала да станат „колкото се може повече вегани“. Тя дава за пример какво е закусвала този ден: пълнозърнеста овесена каша с меласа, щипка канела, соево мляко, сок от портокал и една ябълка. Тя споделя, че макар и рядко консумира и месо, но то трябва да е биологично, като например дивеч, а не индустриално производство (напр. от бройлер или  друг вид животно, отгледано на закрито).

Другият аспект на заболяването е психическият, казва проф. Плант, допълвайки, че за това  говори в своята книга „Побеждаване на стреса, страха и депресията“ („Beating stress, anxiety & depression“) . Страдайки от силен страх след диагнозата на рак, лекарите й предписват транквилант, към който тя се пристрастява до такава степен, че след това й отнема 8 години, за да го спре напълно. От това проф. Плант започва за прави проучвания на факторите, свързани с депресията. Тя установява, че сред многото фактори, диетата на човек заема важно място.
Тя споделя също така, че самата се е справила с тези проблеми най-вече с промяна в диетата си.

Други неща, които тя говори, че е установила да са значими в това отношение, са стила на живот, като например негативните емоции, неразбирателството с хората и т.н. Като разрешение на подобни проблеми тя споменава прошката и вярата – която за съжаление много хора губят, благодарение на науката, посочва проф. Плант, „Аз смятам, че е важно хората да са вярващи, защото могат да се дадат много доказателства, че хората с вяра са по-добре – здравословно и емоционално“, изтъква тя.

Как се обяснява връзката на негативните емоциите с рака? Проф. Плант обяснява, че когато човек е под стрес хомеостазният баланс на организма е нарушен и в тялото циркулират голямо количество хормони, като кортизол например, който е хормон на стреса. Това нарушава имунния баланс и способността на имунната система да функционира правилно и да се бори с ракови клетки и др. заболявания.

Затова де-стресирането е изключително важно както за психическото състояние, така и за физиологическото, посочва експертът. То може да става по редица начини, като например разхождане сред зеленина – макар да звучи тривиално, то помага да се подобри настроението на човек, казва тя, допълвайки „Ние строим градове за коли, а не за хора и неща като околната среда оказват влияние върху нашето настроение“. Другият фактор, за който тя споменава, е човек да е сред близки семейни хора и да избягва да е постоянно пред компютъра, особено за децата.

В откъса „Защо жените в Китай не се разболяват от рак на гърдата“ проф. Плант споделя, че първият  път,  когато е установила, че раковото зърно на шията й е намаляло е било след като е направила 1 час медитация, по време на първата седмица без консумация на млечни продукти.

Така, че медитацията е също известна форма за намаляване на стреса, която може да има силно положителен ефект върху цялостното здравословно състояние на човека.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!