Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ и Нова Зеландия са тествали цунами-бомба

Наскоро беше съобщено, че САЩ и Нова Зеландия са тествали експлозиви в Тихия океан за създаване на 33-метрово цунами по време на Втората световна война близо до Нова Каледония и Нова Зеландия.
Наскоро беше съобщено, че САЩ и Нова Зеландия са тествали експлозиви в Тихия океан за създаване на 33-метрово цунами по време на Втората световна война близо до Нова Каледония и Нова Зеландия. (Снимка: gizmodo.com)

Според последни сведения, по време на Втората световна война САЩ и Нова Зеландия са тествали бомба, която да предизвиква 33-метрово цунами...

Наречен "Project Seal", този проект е включвал детониране на експлозиви в Тихия океан, за да се предизвика опустошително цунами, което да потопи малък град, съобщи в. The Telegraph, позовавайки се на новозеландския автор и режисьор Рей Уару, който твърди, че е получил тази информация от военни файлове.

"Предполага се, че ако атомната бомба не е била така успешна, може би щеше да атакуваме хората с цунами", казва Уару пред вестника.

Правителството на Нова Зеландия декласифицира проекта "Seal" и за първи път разкрива тестването на оръжия за генериране на цунами, но според репортажа на Telegraph става дума за първия път, когато тестовете са били успешни.

"Това беше абсолютно изумително. Първо, че на някой ще му хрумне идеята да разработва оръжие за масово унищожение, базирано на цунами ... и също така, че Нова Зеландия изглежда е била успешна в разработването му", каза Уару, който публикува своите открития в новата си книга "Тайни и съкровища" ("Secrets and Treasures").

The Telegraph съобщи, че близо 4000 бомби са били детонирани на полуостров Whangaparaoa и в близост до френска Нова Каледония в опит да се генерира цунами.

Според Уару първото тестване е дало резултати, но проектът е бил спрян през 1945 г.. Нова Зеландия продължава да експериментира през 1950-те и стига до извода, че една успешна цунами-бомба ще се нуждае от около 2 милиона килограма взривни вещества, подредени в една линия, за да се генерира цунами на пет мили от брега.

"Ако това се види във филм с Джеймс Бонд ще бъде сметнато за фантазия, но то е реалност", изтъкна Уару.

Подполковник Томас Лич от Университета на Окланд, ръководител на проекта "Seal", бе цитиран от новозеландския уебсайт Stuff, че по време на тестовете са могли да генерират 11-метрова вълна от цунами, но че повечето от тези тестове са се провалили.

Файловете не посочват специфична цел за разработването на цунами-бомба, но според Тоби Лейнг, един от оцелелите от групата, която е тествала бомбата, всички те са предполагали, че тя е била предназначена за Япония.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!