Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски чиновници се отървават спешно от недвижими имоти

Китайски чиновници се отървават спешно от недвижими имоти
(Lintao Zhang / Getty Images)

Задаващи се анти-корупционни разследвания карат много чиновници на китайския режим да бързат и панически да се отървават от тайните си инвестиции. Анализатори смятат, че това ще доведе до спад в цените на недвижими имоти в Пекин и Шанхай...


Финансовите медии Чайна таймс и Ориентал морнинг поуст съобщиха, че чиновници са бързали "на пожар" да се отърват от имоти в провинциите Джянсу и Гуандонг по цени на тотална разпродажба.

Мениджър на финансова консултантска фирма в Джянсу казва, че преди около два месеца е започнал да получава телефонни обаждания от серия клиенти от "тежка категория", според Чайна таймс. "Всички бяха държавни служители и колкото и да е странно всеки от тях искаше спешно да разпродава имоти", твърди мениджърът.

Служител от кредитна институция в провинция Гуандонг пък заяви, че от март насам бизнесът му от държавни служители се е увеличил многократно, според същата публикация на Чайна таймс. Държавни служители са му казали, че тези техни недвижими имоти не са купени от заплати, затова се надяват да ги разпродадат бързо, под страх да не бъдат разследвани.

Според Саут чайна морнинг пост, "агенти на недвижима собственост съобщават за получаване на масово произвеждани текстови съобщения от рода на: "Осем комплекта трудни-за-намиране апартаменти, собственикът продава всички наведнъж."

Тези продажби на недвижими имоти са достатъчно многобройни, за да повлияят жилищната статистика. Вътрешни източници и анализатори смятат, че това е само върхът на айсберга на "сивия пазар на жилища" в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!