Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Послания към света от новия лидер на Китай

Ши Джинпинг - Послания към света от новия лидер на Китай

Ши Джинпинг. (Feng Li/Getty Images)

По време на визитата си в Шенджен, новият китайски партиен лидер Ши Джинпинг успя да отправи няколко послания, както към света така и към страната си.

Шенджен е южният икономически център в провинция Гуангдонг, граничещ с Хонг Конг и често сочен като прозорец в политиката на отваряне на Китай.

Визитата на Ши в района е повторение на турнето на Дън Сяопинг отпреди 20 г. и е индикация за пътя, който Ши е избрал за Китай, както и обещание за запазване на икономическите приоритети. Това не бе изненада.

Изненадата дойде от отношението на Ши към управителя на Хонг Конг, Люн Чун-ин. Макар и двамата да бяха по едно и също време, на едно и също място - Гуандонг, среща между тях не се състоя. Това според политическият коментатор на хонконгския Apple Daily, Лин Хели, е твърде необичайно, тъй като исторически, когато висши партийни лидери и управителят на Хонг Конг са били в Гуандонг, винаги е протичала среща, било то от любезност или необходимост.

"Пекин е подозрителен към работата на Люн в последните няколко месеца, откакто той бе назначен. Бих рекъл, че Ши Джинпинг би искал разговор лице-в-лице с Люн, за да получи информация от първа ръка", каза Лин от Apple Daily.

Един от най-трънливите проблеми, които унаследи Ши като Генерален секретар на партията, е преследването на медитативната практика Фалун Гонг. Според много коментатори този въпрос се е превърнал в огромно главоболие за комунистическата партия, тъй като включва престъпления срещу човечеството, които, веднъж адресирани, може да увредят партията сериозно.

А именно в последните месеци от работата на управителя на Хонг Конг тормозът срещу практикуващи Фалун Гонг в Хонг Конг е изключително засилен. Това едва ли е новина, която Ши ще се радва да адресира. Индикация за това се оказа спиране на тормоза срещу Фалун Гонг в Хонг Конг точно за периода на визитата на Ши в Гундонг. Дали това е част от посланията на Ши, предстои да се види.

Според Лин посланията, които Ши ясно представи, бяха две.

Едното е насочено към десните елементи в партията и гласи, че той ще следва пътя на Дън Сяопин, и че много място за политическа реформа няма.

Докато другото е към левите елементи в партията или хардлайнерите, срещу насърчаване на Маоистки кампании за преследване. Към тях спадат членовете на фракцията на Джянг Земин, като бившия шеф на сигурността Джоу Йонгканг и изпадналият в немилост член на Политбюро Бо Шилай, които настояват за поддържане преследването на Фалун Гонг с цел да предотвратят подвеждане под отговорност за тези им престъпления.

Така суровото отношение на Ши към управителя на Хонг Конг изглежда да е част от второто послание и знак за неодобрение към работата на Люн, което се превърна в срам за ККП, завърши Лин.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!