Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайските дрехи карциногенни?

Проби са били взети от пречистените и вливащи се в река Чянтанг води
Проби са били взети от пречистените и вливащи се в река Чянтанг води, и са били изпратени в лабораторията на британския университет Ексетър. Снимка: news.qq.com

Информация за това пристигна от публикувания наскоро нов доклад на пекинския офис на международната природозащитна организация "Грийнпийс".

Представител  на организацията обясни, че вниманието им било привлечено от съобщението, че в дрехите на повече от 20 популярни фирми са намерени остатъци от вредни химикали. Природозащитниците са проследили цялата производствена верига на тези фирми в Китай, което ги довежда до провинция Джеджянг.

В този район се произвежда облекло за десетки известни марки, включително Levi's, Calvin Klein и други, се казва в доклада.

Проби са били взети от пречистените и вливащи се в река Чянтанг води, и са били изпратени в лабораторията на британския университет Ексетър. Одитът е установил, че водата съдържа няколко вида канцерогенни вещества, включително арилапин, нитробензол, дихлоретан, хлорбензол и други, а също така и считаните за репродуктивно токсични перфлурооктанова киселина и пластификатора DBP.

Авторите на доклада посочват, че всички тези химични вещества се използват в производството на облекло.
  
В доклада се казва също така, че пречиствателните станции в района са най-големите и най-мощни в Китай за пречистване на отпадни води от текстилната промишленост. Техният капацитет е 1,1 милиона тона отпадни води на ден, като обслужват повече от 100 местни текстилни фабрики.  След пречистването водите се изпускат в река Чянтанг.

Журналисти от китайското издание "Meytszin" са интервюирали две длъжностни лица от Министерството за опазване на околната среда на района.

Интересното е, че и двамата са казали, че те също са взели проби от водата за анализ, и че водата е в пълно съответствие с международните стандарти.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!