Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Структурата на Вселената подобна на човешката и на Интернет

Структурата на Вселената подобна на човешката и на Интернет
(Maksim Shebeko/Photos.com)

Вселената може би се развива по сходни, но все още неизвестни закони, които контролират растежа на други сложни системи, като човешкия мозък и Интернет...



С помощта на суперкомпютър и други изчисления, международен изследователски екип установи, че причинно-следствената мрежа, която представлява пространство-времето,  е графика, която наподобява други системи, като например социалните и биологични мрежи.

"По никакъв начин не твърдим, че Вселената е един глобален мозък или компютър", каза в прессъобщение съавторът на проучването Дмитрий Kрюков от Университета на Калифорния в Сан Диего.

"Но откритата еквивалентност между растежа на Вселената и сложните мрежи категорично показва, че неочаквано сходни закони управляват динамиката на тези много различни сложни системи."

Kрюков вярва, че този модел не е случаен.

"Разбира се, може и да е, но вероятността за такова стечение на обстоятелствата е изключително малка", каза той. "Случайностите в областта на физиката са изключително редки, и почти никога не стават."

"Винаги има обяснение, което може да не е очевидно веднага."

Резултатите са важни за космологията и науката.

"Такова обяснение може един ден да доведе до откриването на универсални основни закони, чиито различни резултати или ограничаващи фактори да са законите на гравитацията (уравнената на Айнщайн за Теорията на относителността), описващи динамиката на Вселената, и някои още-неизвестни уравнения, описващи динамиката на сложните мрежи", каза в съобщение съавторът на проучването Maриан Богуна от Университета на Барселона, Испания.

Резултатите са публикувани в научното списание Nature’s Scientific Reports на 16 ноември.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!