Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чунг Юан, Epoch Times

Тайван прие резолюция в подкрепа на китайски затворници на съвестта

Затворници в китайски трудов лагер.
Затворници в китайски трудов лагер. В тези лагери без съдебен процес са задържат огромно количество хора. (Снимка: АФП)

Тайванският парламент прие резолюция на 11 декември, подчертавайки наблюдението и евентуалното спасяване на китайски затворници на съвестта, изисквайки правителството да отдаде нужното внимание на факта , че над 4000 затворници на съвестта са задържани от китайския комунистически режим от другата страна на пролива...



Резолюцията бе представена от законодателя Ю Мей-ну, председател на Асоциацията за международни човешки права, новосформиран под-комитет към законодателната власт в Тайван, която направи обръщение към Законодателния Юан на Тайван.

"Вчера беше Международният ден за човешки права и ние сме щастливи да видим приемането на резолюция на вчерашната сесия, която призовава за обръщане внимание на китайските затворници на съвестта, включително на про-демократични активисти, адвокати за правата на човека, практикуващи Фалун Гонг и тибетци", каза Ю.

В новата си резолюция законодателите заявяват: "Докладът за правата на човека за 2011 г. на Държавния департамент на САЩ и докладът на Изпълнителната комисия на Конгреса на САЩ за Китай за 2011 г. адресират въпроса на незаконното изземане на органи за трансплантация от практикуващи Фалун Гонг и осъдени на смърт затворници в Китай, за да реализират печалби.  Също както и суровите репресии, наложени на тибетския народ от Китайската комунистическа партия (ККП) във всички тибетски региони и на всички нива, обхващащи не само политиката на преследване и злоупотреба с арести на тибетски будистки монаси и монахини в манастири и метоси, но и нейното разширяване до задържане на известни певци и писатели, занимаващи се с артистични представления, и увеличаване на репресиите, което е довело до шокираща серия от самозапалвания на тибетци, протестиращи репресивното китайско управление."

Тереза ​​Чу, адвокат за правата на човека, предостави на депутатите списък на задържани практикуващи медитативната практика Фалун Гонг.

"Китайската комунистическа партия преследва практикуващите Фалун Гонг за последните 13 години и безброй практикуващи Фалун Гонг са арестувани и задържани в трудови лагери, затвори и центрове за задържане", каза тя.

Чу продължи: "Списъкът съдържа 4033 затворници на съвестта, като 1854 от тях са незаконно задържани практикуващи Фалун Гонг от китайския режим - най-големият брой в списъка. Неизброим брой практикуващи Фалун Гонг са изложени в момента на риск от жестоки изтезания и отнемане на органи на живо в Китай."

Чоу Мей-Ли, председател на "Приятели на Тибет", заяви, че всички тибетци искат свобода за Тибет и завръщането на Далай Лама. Все пак, добави тя, въпреки тези надежди да са доста основни, в момента те могат да бъдат изразени само чрез самозапалване в знак на протест срещу управлението на "железния юмрук" на ККП.

Чоу призова правителството на Тайван да включи списъците на затворниците на съвестта в Китай в следващия кръг на преговори между Тайван и Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!