Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай заличава доказателства за СПИН епидемия

Гао Яоджие с книгата си "Кърваво бедстви: 10 000 писма"
Гао Яоджие с книгата си "Кърваво бедстви: 10 000 писма". (Lisa Fan / Epoch Times)
Станция за продажба на кръв в провинция Гуандонг.
Станция за продажба на кръв в провинция Гуандонг. (Courtesy of Gao Yaojie)
В село Хоуянг, провинция Хенан, Гао прави проучване на деца, родени след 1996 г. от заразени със СПИН родители, и установява, че 38% от тях са заразени от СПИН.
В село Хоуянг, провинция Хенан, Гао прави проучване на деца, родени след 1996 г. от заразени със СПИН родители, и установява, че 38% от тях са заразени от СПИН. (Courtesy of Gao Yaojie)

Никога досега в Китай не е предприемано такова широкомащабно заличаване на гробове.

Противоречива кампания на "заличаване на гробове" в централната част на Китай унищожава доказателства за епидемия от СПИН, твърдят експерти и активисти. Милиони гробове в околностите на селата, където много са починали от болестта, са унищожавани с булдозери, за да превърнат гробищата в обработваема земя.

Наскоро предоставени от местните власти данни показват, че повече от 2 милиона гробове са били унищожени от март насам, според Shanghai Morning Post. Местните власти в Джоукоу Сити, провинция Хенан, твърдят, че превръщането на гробищата в обработваема земя било, за да се увеличат доходите на земеделските стопани.

Въпреки това, д-р Гао Яоджие, един от най-изтъкнатите експерти по СПИН в Китай, посочва друга причина: пълното унищожаване на доказателства за епидемията от СПИН в тези области.

"Починалият не може да говори. Но гробовете са последните им доказателства, че са заразени със СПИН при продаването на кръвта си. Ето как, след повече от десетилетие се появи кампанията за заличаване на гробовете", каза тя в своя статия.

СПИН се превръща в епидемия в провинция Хенан в началото на 1990-те години, в резултат на натиска от страна на завеждащия здравното бюро на провинцията Лиу Чуанши за насърчаване на бедни фермери да продават кръвта си. Докато Лиу насърчава "плазмената икономика" в пострадалия от бедност район, членовете на неговото семейство отварят станции за събиране на кръв от земеделските стопани, използвайки обществени средства и оборудване, съобщава хонгконгското списание Asia Weekly през 2007 г..

Ръководните кадри на комунистическата партия в Хенан никога не са били подвеждани под отговорност за събирането и продажбата на заразена кръв. Шефът на пропагандата Ли Чандчун е партиен ръководител на провинция Хенан за периода 1992-1998г.. Както той, така и завеждащия здравното бюро Лиу са повишени след избухването на епидемията.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!