Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лекарският съюз със шестима агенти от ДС

Петима сътрудници на структури на бившата Държавна сигурност в управителните органи на Българския лекарски съюз (БЛС) оповести днес Комисията по досиета със свое решение. Проверени са 43 лица.

Нейна проверка е установила, че бившият председател организацията от 2002 до 2009 г. Андрей Кехайов (с агентурен псевдоним Жеко) е бил нещатен сътрудник на окръжното управление на МВР в Пазарджик. Той е бил вербуван през 1988 г. и според откритите в архива на ДС документи е продължил да сътрудничи на секретните служби и след 10 ноември 1989 г.

В Пазарджик е сътрудничил също и Стайко Спиридонов (с агентурен псевдоним Петко), който е член на управителния съвет на БЛС. Той е регистриран като агент през 1981 г. и е снет от отчет през 1986 г.

Другият член на управителния съвет на организацията Георги Ставракев е работил за ДС и за военното контраразузнаване от 1984 до 1989 г. 

Председателят на контролната й комисия Стоян Чакъров (с агентурен псевдоним Чудомир) до 2009 г. е бил секретен сътрудник на Първа главно управление от 1976 до 1978 г.

Бившият член на управителния съвет на БЛС Тодор Чернев (с агентурен псевдоним Павлов) е сътрудничил на няколко управленя на ДС между 1972 и 1989 г.

Комисията оповести вече известната информация за председателя на БЧК Христо Григоров, чието име се появи при проверката на Българската Търговско-промишлена палата. Според информацията Григоров е бил секретен сътрудник на ДС, ПГУ, с псевдоним Еленов. Комисията е проверявала председателя, генералния директор и заместник-генералните директори на Българския червен кръст. Проверени са 6 лица.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!