Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай: 1100 народни "любимци" изчезнали по време на празниците

народни "любимци" от ККП
Народни "любимци". (Guang Niu/Getty Images)
„голи ръководни кадри“
„Голи ръководни кадри“ - комунистически лидери спестили от "закуските си" средства, „надхвърлящи“ капацитета на китайските банки... (New Epoch Weekly Photo Archive)

Само за 8 дни, над 1100 народни „любимци“ са изчезнали по време на празненствата по случай основаването на партията „майка“ и традиционния Фестивал на Луната.

Уморените от служба за благото на народа любимци са били на спонсорирани от любящия ги народ чуждестранни ваканции. След известно изчакване на тяхното завръщане Комисията за дисциплинарна инспекция и Централния организационен отдел на Китайската комунистическа партия (ККП) са издали разтревожено изявление. Според него 714 ръководни кадри на партията са безследно изчезнали.

Това се случва преди 18-я партиен конгрес.

По експертни оценки ККП разполага с над 1 милион от така наречените „голи ръководни кадри“. Това са комунистически лидери от местно и национално ниво, които докато са спестявали от закуските си, са натрупали средства, „надхвърлящи“ капацитета на китайските банки. Така те преценили, че за тези средства ще е най-сигурно да са извън Китай, така както и за семействата им, които тъкмо ще могат да наглеждат и сметките отблизо. Ето как се стига и до оголяването на ръководните кадри, които при подходяща възможност бързат да се отърват от самотата и да се съберат, както със своите семействата, така и със спестяванията си в чужбина. И кога по-подходящо време от традиционния Фестивал на Луната, известен именно със събирането на семействата.

Тъй като тези непартиотични действия подкопават имиджа на комунистическата партия, като създател и пазител на „хармонична и стабилна“ държава, партията предприема убедителни мерки за предотвратяване на такова злепоставяне.

Според хонконгското списание „Ченгминг“ на 22 септември Държавният съвет на Китай създава „временна“ Командна група за предотвратяване бягството на държавни служители. Командната група издава заповед до всички държавни организации с конкретни инструкции за осуетяване на непартиотичността и значително увеличава персонала, охраняващ важните пристанища, летища и гранични пунктове. Тя разпраща над 8000 специални полицейски сили на тези места преди 28 септември. В същото време, над 350 от най-новите инструменти за откриване на фалшиви паспорти биват инсталирани в тези летища и пристанища.

Както може да се види, ефектът е налице – за 8 дни, от 30 септември до 7 октомври, само 1100 оголели народни „любимци“ са успели да изчезнат.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!