Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сензация: Изплува дворец на Омуртаг

Омуртаг
Снимка: kras.net
Преводът на целия Търновски надпис на хан Омуртаг, в превод на Бешевлиев, гласи:
Кан сюбиги Омортаг, обитавайки в стария си дом, направи преславен дом на Дунав и по средата на двата всеславни дома, като измерих (разстоянието), направих на средата могила и от самата среда на могилата до стария ми дворец има 20 000 разтега и до Дунав има 20 000 разтега. Самата могила е всеславна и след като измериха земята, направих този надпис. Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омортаг, кан сюбиги. Нека Бог да го удостои да преживее сто години.
Находки от двореца на Омуртаг
Находки от двореца на Омуртаг
Снимка: standartnews.com

Още една загадка от средновековната българска история бе разгадана. На 15км от Силистра изплува търсения от десетилетия палат на Омуртаг. За двореца се знае отдавна благодарение на известния надпис на Омуртаг върху колоната в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново. Надписът бе разчетен от известния наш учен Веселин Бешевлиев, но от описанието не е било ясно точното местоположение на двореца, освен това, че се е намирал близо до Дунава.

Откривателят на двореца, открит от директора на музея в Силистра проф. д.и.н. Георги Атанасов, е напълно уверен в находката си. Причината е надпис на гръцки върху колона, напълно идентична с тази от храма "Св. Четиридесет мъченици" в Търново. Текстът върху нея гласи "Ювиги хан Омуртаг".

Освен колоната обаче дворецът изобилства с още редица надписи и текстове, доказващи тезата на Атанасов.

Архитектурата тук съвпада напълно с тази на ханския дворец в първата българска столица Плиска – обитаван от предшествениците на Омрутаг, Аспарух, Тервел и Крум. Има обаче една съществена разлика – край Силистра Омуртаговото селище е далеч по-укрепено – край него са открити останки от 14-метрови стени, подсилени с нагъсто разположени издадени кули, от които нападателите са били подлагани на кръстосан обстрел.

"След толкова много спорове и хипотези можем да сложим точка - дворецът на хан Омуртаг се намира в Дръстър!", щастлив е проф. Атанасов.

Дворецът на хан Омуртаг е запазил военните си функции и след падането на България под византийска власт. Разрушен е през ХI век, най-вероятно от нахлуващите по това време в българските земи печенези и узи, след което е изоставен и постепенно е потънал в забрава.

Ако се потвърди, че това наистина е дворецът на хан Омуртаг, откритието би могло да се нареди сред най-великите археологически находки в нашата история, плътно зад тази на първата българска столица.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!