Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Къде е царството на лъжата?

Ли Ченпен
Ли Ченпен

За всички, които са си задавали този въпрос, младият китайски интелектуалец и известен публицист Ли Ченпен даде публичен отговор…



По време на лекция в престижния Пекински университет Бейда, Ли заяви, основавайки се на задълбочени изследвания, че Китай е станал царството на лъжата.

Лекцията му „Разговор“, посветена на важността на свободата на словото, което по негово мнение е отнето на китайците, анализира редица вълнуващи детайли от комунистическата реалност, настояща и от не толкова светлото минало. В момента лекцията широко се разпространява по китайските блогове.

Ето един от многобройните примери. Преди 50 години Мао Дзедун започва политически театър под амбициозното название „Големия скок“. Ефектът на Големия скок е действително внушителен. Докато партията е карала всички да скачат, не е имало кой да работи на полето. Независимо от това през тези години местните власти отчитат рекордно високи добиви на думи и хартия. Но тъй като нито думите, нито хартията са се оказали особено хранителни, 40 милиона измират от глад. Това разбира се не попречва на всички, тези отчели рекордните добиви, да се доберат до политическо повишение.

Когато Пен Дехуай, министър на отбраната на КНР по това време, се осмелява да се осъмни в тези рекордни отчети и изказва няколко правдиви думи, Мао започва цяла кампания против истината, под надслов „борба с Пен Дехуай“. В резултат на многочислени мъчения и малтретиране Пен умира. Така на почитателите на истината е даден поредния поучителен урок.

По този повод Ли Ченпен заявява на лекцията си, „След като цената на истината бе живота, никой повече не иска да каже истината. А когато лъжите бяха наградени с кариера и богатство, страната се превърна в царство на лъжата."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!