Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайският премиер иска хората "да го забравят"?

Уен Джябао пред отбран китайски бизнес елит в Тайланд.
Уен Джябао пред отбран китайски бизнес елит в Тайланд. (BYNTVNews)

Уен Джябао, премиер на Китай, чийто мандат изтича в края на март следващата година, държа наскоро реч, която може да се окаже последното му публично изявление.

Макар в речта си да поиска от китайския народ "да го забрави", той го направи пред отбран китайски бизнес елит в Тайланд.

Уен изрази многозначителното и често дежурно съжаление за това, че не е направил достатъчно и цитира няколко строфи от класическата китайска поезия с цел да се покаже като почтен човек. Той заяви, че "За да може една страна да спечели уважението на света, тя се нуждае не само от развита икономика и могъща наука и технология, но също така и да повиши своя национален характер и морал".

Дали действително е имал предвид това, може само да се гадае. Но дежурните партийни клишета за необходимостта да се "напредва в изграждането на националните правни институции" и да се "гарантират свободите и правата на хората" могат да хвърлят известна светлина по въпроса.

Уен направи и някои уговорки: "Аз вече казах, че се посветих на страната повече от четиридесет години. Надявам се хората да забравят за мен.... Но аз никога няма да забравя за моята родина и хората".

Тези уговорки придобиват известна многозначителност в светлината на обвиненията, че семейството му се е обогатило в резултат на неговата политическата власт и хората може действително да не го забравят…

"Постоянно чувствам, че има много неща, които не съм завършил, както и много неща, които не съм направил добре", каза Уен, преди да се сравни с древен поет, който извършил самоубийство.

Китайската интернет общност е разделена относно речта му: едни казват, че е направил всичко, което е могъл, но е бил блокиран от политически сили извън негов контрол, докато други са сурови и директно цинични….

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!