Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Модерни колбаси - много наука, малко месо

Засищаща храна в предизборната кампания на германския канцлер Ангела Меркел.
Засищаща храна в предизборната кампания на германския канцлер Ангела Меркел. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)

Соеви гранули, колагенов протеин от свински кожи или говежди кости, алгинатна смес вместо сланина, овкусители и нитратна смес - това са съставките на голяма част от колбасите у нас, ни зарадва "Телеграф".

Ако пък случайно се окаже, че в салама е попаднало някакво месо, то е от остатъци по животинските кости, които се изстъргват грижовно от специална машина. Разбира се, заедно с малките късчета месо се изстъргва и какво ли не, жили, хрущяли и дори парчета кости, които дообогатяват саламоподобния продукт с калций и други благини.

В този контекст не трябва да ни учудва изказването на шефа на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, че "Който яде салам от два лева, яде колаген". За съжаление не може да се гарантира, че който яде по-скъп салам не яде просто по-скъп колаген.

Вътев ни успокои, че в цял свят практиката била да се слага в колбасите заместители на месото. У нас тази мода нахлула под западно влияние и така вносните салами били с повече заместители, които всъщност не били отровни, просто с по-ниска хранителна стойност.

Вътев сподели и някои тайни на рецептата. Соевите гранули могли да заместят голям процент от истинското месо. Те идвали под формата на гел, който се разтварял във вода и се разбърквал от специална машина. Колагеновият протеин пък можел да замести 10-15% от месото и също идвал под формата на гел. Говеждите фибри замествали до 10% от истинската суровина. Алгинатната смес, която е извлек от кафяви водорасли, пък се слагала вместо сланина. А нитритната смес се използвала в колбасите откакто свят светувал.

Специалисти обаче са категорични, че нитритната сол е канцерогенна, а и самият нитрит е силно отровен, затова се дозира посредством компютър. Използва се като консервант и за придаване на розов цвят на саламите, тъй като без него те стават сивкави.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!