Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Демокрация в соев сос, или "Надежда [за реформи] всяка тука оставете"

Ши Джинпинг
Ши Джинпинг (Liu Jin/AFP/Getty Images)
соев сос
(Vanessa Rios/The Epoch Times)

В навечерието на 18-я партиен конгрес Ши Джинпинг, новият партиен глава на Китай заяви, че бързо трябва да се върви към политическа реформа.

По всичко изглежда, че Ши си удържа на думата. С получаване на короната „нов лидер на Китай“ бързите политически реформи завършиха дори по-бързо от очакваното.

Наблюдатели обобщиха речта на Ши, "Копнежът на хората за по-добър живот е наша цел" в следните няколко точки:


Първо, Ши обеща повече „хляб“ на ориз консумиращите китайци, вместо поръчаната от тях „демокрация“, която ако бъде повторно поръчана може да им бъде сервирана в „собствен сос“ по рецептата Тянънмен’89.

„Хлябът“ в случая се отнася и до образованието, работните места, доходите, социалното осигуряване, здравеопазването, както и условията на живот. Неща стандартни и шлифовани до блясък от дълга употреба. За 90% от китайците малко „хляб“ без много бой изглежда далеч по-приемливо отколкото обратното. Тоест така наречената демокрация с китайска специфика или малко по-романтичното „Демокрация в соев сос“.


Второ, Ши никога не е възнамерявал да даде властта обратно на хората

Тази точка може да се обобщи с известно от комунистическия елит „Тая власт с кръв сме я взели, с кръв ще я дадем!“, което в крайна сметка може да се интерпретира и като един вид самопожелание.

"В сравнение с третото и четвъртото поколения китайски топ лидери, на Ши му пука дори още по-малко за критиката на международната общност към статута на човешките права в Китай ... Стилът на Ши Джинпинг е различни от тези на Джянг и Ху; той ще се съпротивлява по-енергично." пише в блога си Хе Чинглян, виден китайски автор и икономист.

Тя дава пример за комунистическия манталитет на Ши през цялата му кариера:

Ши заедно с Джоу Йонгканг инициират масовите репресивни мерки по време на Олимпиадата в Пекин. Когато медиите осъдиха репресивните мерки, Ши каза, „Не ни засяга това дали другите го харесват или не“.


Трето, Ши не е привърженик на иновации и коментари, и не се притеснява да казва „Не“

Новият лидер на Китай рядко използва високопарни, но непрактични думи. Като управител на област, Ши веднъж казва, "Не излизайте с твърде много нови коментари и иновации. Това, което е от значение, е действието."

Посочва се също, че Ши лесно отказва всичко, с което не е съгласен. Макар и двамата с Обама да са американски възпитаници, на среща през март 2012, когато Обама предлага двете нации да предприемат официален военен диалог, Ши рязко му отговаря „Не“.


Четвърто, Ши се залавя с невъзможни неща

За оцеляване на партията Ши иска да се захване с корупцията. Някои наблюдатели са склонни да му повярват, макар и да предупреждават, че дали ще успее не зависи от самия него, защото пред него стои изцяло корумпирана система, която ако не бъде сменена, корупцията няма да бъде елиминирана.

Корупцията обаче не е единственият невъзможен за справяне проблем. Историята на Китайската комунистическа партия е поредица от терор и насилие, за които в края на краищата тя неизбежно ще трябва да заплати …

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!