Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Накъде ще тръгне Китай след конгреса?

Къде отиде светлото бъдеще?
Къде отиде светлото бъдеще? (Колаж)
Ху Джинтао: “Ние абсолютно няма... да тръгнем по порочния/зъл път на смяна на флага”.

В своята реч на 18-я конгрес на ККП китайският Генерален секретар Ху Джинтао засега остави този въпрос без ясен отговор, но посочи по какъв път Китай няма да тръгне...



“Ние абсолютно няма да приемаме западната политическа система” “и няма да тръгнем по порочния/зъл път на смяна на флага”. Ху посочи също как точно ще става това: “Ние ще носим високо, твърдо и неизменно великия флаг на социализма с китайски характеристики”..

Ху обаче не посочи как ще се решават множеството “сериозни проблеми”, за които старите методи вече не работят, нито пък спомена за някаква необходимост от реформи. Той отиде и по-далече като не каза нито какви промени ще протекат в Китай, нито как ще се решват проблемите.

Чувайки доклада на Ху Джинтао, проф. Кери Браун каза в интервю за британския “Гардиън”: “Откриваш, че си имаш работа с представители на “елит”, долетял от друга планета”.

Сякаш да обори това, в доклада си Ху припомни за някои прашасали социалистически лозунги, като стоежа на силна социалистическа държава, повижаване това на народа, повишаване онова на народа, нравственост, единство и по-новите от рода на  конкурентноспособност и подобни.

Китайските интернет потребители оцениха “високо” новото в доклада, а именно, че Ху не го е прочел до край.

Политологът Чен Земин обясни нововъдедението с това, че по същество в доклада си Ху е отразил същите принципи и концепции, казани и на 17-я конгрес на партията преди 10 години.

Журналистът Фанг Е от ББС пък сподели, че докато слушал доклада на Ху имал чувството, че го е чул вече на последния партиен конгрес и на Виетнамската комунискическа партия, с тази разлика, че Ху е чел доклада малко по-дълго от ветнамския си другар.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!