Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кой живее на Луната?

От зайците сладкари до самотните плетачки

Кой живее на Луната?
(Photos.com)

От древни времена неизменната ни небесна спътница присъства в митовете и легендите на човечеството. Различните култури имат свои вярвания и за това, кои са обитателите й – някои от тях интригуващи, други предизвикващи усмивка.

Ако попитате монголците, ще ви отговорят, че обитател на Луната е куче, което лае при всяка изречена лъжа.

Китайската легенда е за Хоу Ин, който толкова обичал красивата си съпруга, че искал да живее с нея на този свят завинаги. За целта той намерил еликсир на безсмъртието, който трябвало да изпият двамата заедно – който го изпиел сам, щял да се нареди сред безсмъртните на Небето. Зложелател обаче пожелал еликсира и убил Хоу Ин. За да се спаси, съпругата му изпила течността и получила безсмъртие. Поради любовта си към Хоу Ин тя решила да заживее на Луната – най-близкото до Земята място на небето. И според легендата е там и днес.

С китайците може да не са съвсем съгласни японци и корейци, според които на Луната живеят просто зайци, които правят оризови кейкове. Тук има и известна игра на думи, понеже думата, описваща действието на приготвяне на оризови кейкове, на японски означава и „пълна луна“. Заекът присъства и в други китайски митове, макар че вместо да приготвя сладки, според тях събира билки за безсмъртните.

Индонезийците виждат на Луната самотна плетачка, а виетнамците – човек, поседнал под дърво. Легендата гласи, че той работел в гората и всеки ден след работа си почивал под едно дърво, където се чувствал много добре. Човекът предупредил жена си да бъде много внимателна с дървото. Тя обаче не се вслушала в заръката му и един ден изляла върху дървото мръсотия, при което то започнало да расте нагоре с небивала скорост. Прибралият се в този момент човек успял да се хване за ствола му, но дървото продължавало да се вие все по-нагоре, докато стигнало Луната. Не ви се вярва? Погледнете към нея и ще видите човек, поседнал под гъстата корона на дърво.

Западният свят също има своите различни вярвания за обитателите на Луната. Австрийците ще ви убеждават, че там живее човек, чието задължение е да пуска и изгася светлината. Друго старо европейско вярване вижда на Луната прегърбената фигура на човек, понесъл тежък товар на гърба си. Човекът на Луната е широко разпространено вярване в западната култура и по-специално в Северното полукълбо, което донякъде си има просто обяснение: както човешката фигура, така и известното човешко лице, видими на небесната ни спътница, са доловими като такива от Северното полукълбо. За хората от Южното полукълбо петната по лунната повърхност придобиват формата на заек.

Заекът се появява и в мексиканския фолклор, според който от състрадание той се предложил като храна на бога Куетзалкоатл, който в земния си път като човек се скитал по Земята и бил изнемощял от глад и жажда. Трогнат от себеотрицанието на животното, Куетзалкоатл го издигнал до Луната, после го върнал обратно и му казал: „Ти може да си само заек, но всички ще те помнят. Там е твоят образ от светлина, за всички хора и за вечни времена.“

Плетачка, заек, куче или човек – може би следващия път, когато погледнете към нощното светило, ще видите и нещо ново.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!