Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Маргарита Доржиева, Epoch Times

Разгадаха една от тайните на каменните фигури на Великденския остров

Великденския остров
Снимка: MARTIN BERNETTI/AFP/Getty Images

Американски антрополози предполагат, че са разкрили тайната на гигантските каменни идоли на остров Пасха. Те установили как създателите на статуите могли да ги придвижат на огромни разстояния, съобщават средствата за масова информация.

Изследователите предполагат, че хората са премествали монолитните великани, като са ги накланяли от една страна на друга, тъй като статуите имат изместен център на тежестта и заоблена основа. При преместването им не са били използвани нито колички, нито кранове или животни. Няма и следи от намеса на чуждопланетяни или за транспортиране на статуите върху дървесни стволове.

Според потомци на полинезийските племена, които пристигнали на острова през 800-ната година от нашата ера,статуите сами са дошли на острова. Твърдението им може и да не е толкова невероятно, коментират учените. Именно тези статуи прославиха тихоокеанския остров.

Миналата година е бил проведен експеримент: 18 души преместили с помощта на въжета бетонно копие на една от статуите, висока 3 м. и тежка 4,5 тона. Те я поставили във вертикално положение на една от пътеките на острова и я придвижили, като я накланяли от една страна на друга с въжета. Статуята е била завързана и с трето въже отзад за целите на безопасност.

По този начин за час тя е била транспортирана на 100 метра, като създавала впечатлението, че се придвижва с танцови стъпки. Изследователите стигнали до извода, че именно така жителите, които създали близо 900 статуи, могли да ги разпръснат по острова и да ги групират по тамошните свещени места.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!