Следвайте "Буднаера" в Телеграм

АФП/ББС: Най-старият град открит в Европа е в България

Най-старият град открит в Европа

Най-старият град в Европа е открит край Провадия от български археолози, съобщиха АФП и ББС. Находката е показателна за значителни богатства съществували в региона. Учени смятат, че селището, което се намира в района на Провадия-Солницата, близо до черноморския курорт Варна, е било важен производител на сол.

Разкопките до момента са довели до откриването на останки от селище с двуетажни къщи, множество изкопи, вероятно служещи за изпълняване на ритуали, както и части от порти и защитни стени.

Археолозите смятат, че в градчето са живели около 350 души и определят възрастта му между 4700 и 4200 пр. н. е., което е около 1500 г. преди началото на Микенската цивилизация.

Не говорим за град подобен на гръцките градове-държави, антични римски или средновековни селища, а за селище от петото хилядолетие преди Христа, казва Васил Николов от Национален археологически институт и музей на БАН.

Жителите на селището са вадели вода от местен извор и са я използвали, за да правят тухли от сол, които са използвани за съхраняване на месо. В тези времена солта е била изключително ценна стока и това навярно обяснява огромните крепостни стени, ограждащи селището.

Археологът Крум Бъчваров казва, че последните открития са изключително интересни. Той обяснява, че високите стени около селището, изградени от каменни блокове, са нещо невиждано досега в разкопките в Югоизточна Европа.

Разкопките на мястото са започнали още през 2005 г., а наскоро археолозите откриват и малък некропол, който все още се проучва.


Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!