Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Белинда МакКалъм, Epoch Times

Гигантска структура с формата на лос открита в Русия

Вероятно по-древна от линиите в Наска

Гигантска структура с формата на лос
Скрийншот на геоглифа от Google Maps. (The Epoch Times)

Гигантска фигура във формата на лос, открита северно от Казахстан, може да се окаже с хилядолетие по-стара от линиите в Наска, Перу.

Разположен близо до езерото Джураткул в планината Урал, с координати 54°56’33″N, 59°11’32″E, геоглифът има дълга муцуна, четири крака и два еленови рога, и се разпростира на около 275 м. от северозапад на югоизток.

„Копитата са направени от малки раздробени камъни и глина – посочва археологът  Станислав Григориев от Руската академия на науките пред LiveScience. – Струва ми се, че сред тях е имало много ниски стени и тесни проходи.“

„Същото е положението в зоната на муцуната: натрошени камъни и глина, четири малки широки стени и три прохода.“

Около 40 сечива от кварцит са намерени по повърхността на структурата. Повечето от тях наподобяват мотика и вероятно са били използвани за надробяване и копане. По един от артефактите са намерени следи от литиев чакъл, датиращи го между шестото и третото хилядолетие преди новата ера.

В момента се извършва анализ на древен цветен прашец от мястото за потвърждаване възрастта на геоглифа, но ако тя се окаже вярна, той е много по-стар от линиите в Наска, създадени около 500 г. преди новата ера.

Според руските археолози, работещи по разкопките, геоглифът може да е бил създаден от мегалитна култура, тъй като в Урал има много други подобни места.

От особено значение са и барелефните скулптури с животинска форма, вероятно на вълк и бивол, на остров Вера край езерото Тургояк, на около 60 км. североизточно от новооткритата структура, които вероятно датират отпреди около 3000 години, между енеолитния период и ранната Желязна епоха.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!