Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Насилствените принудителни изселвания в Китай във възход

Китайци носят тояги, докато стоят на стража.
Китайци носят тояги, докато стоят на стража. По същото време работници разрушават къщи, за които местното правителство твърди, че са незаконни. Действието се развива в град Ухан провинция Хебей на 7 май 2010 г.

Местните власти на Китайската комунистическа партия (ККП) принудително и насилствено гонят хора от техните домове и собственост, преди да ги отнемат в опит да наваксат за местните бюджетни дефицити, според доклад на "Амнести интернешънъл"...

През последните две години принудителните изселвания с цел разчистване за търговски комплекси в Китай нарастват, каза базираната в Лондон правозащитна организация.

"Местните власти са заели огромни суми от държавните банки за финансиране на проекти за стимулиране и сега разчитат на продажби на земя за покриване на плащанията", което им дава основание да гонят местните жители, казва групата. Градските, както и селските обитатели са на мушката.

Това е довело до смъртни случаи, тормоз, побои, затвор и други нарушения на правата на китайските граждани, казва групата.

От 40 разгледани принудителни изселвания, Амнести каза, че девет са довели до смъртта на хора, които са протестирали срещу тях. Например, една 70-годишна жена, Уанг Цуян (Wang Cuiyan), е била погребана жива от багер през март 2010 г., когато група работници отишли да разрушат дома й в град Ухан (Wuhan).

Някои хора, изправени пред подобен натиск, дори са се самозапалили в знак на протест, казва групата.

В скорошен пример, дом, принадлежащ на семейство уйгури в северозападния район Синцзян е разрушен и земята иззета, след като семейството отхвърля като неадекватно обезщетението от местните власти. Радио Свободна Азия съобщи в петък, че семейството се бори повече от три години срещу плановете.

"Ние ги помолихме за честна оценка, но те не ни послушаха и просто разрушиха нашия дом", каза Ребия Юсуп пред журналисти. По-късно контакта с нея се загуби и може да е била задържана от полицията според Радио Свободна Азия.

В същото време ККП дава възможност на местните власти да извършват изселване и даже ги насърчава, защото са в състояние да постигнат икономически растеж, макар и на цената на жестокости, казва Амнести.

"Необходимо е да се сложи край на политическите стимули, данъчните печалби и служебното издигане, които насърчават местните власти да продължат с подобни незаконни практики", каза Никола Дъкуърт, старши изследовател в Амнести, в изявление. Дъкуърт призова китайския режим да сложи край на изселванията.

Органите обикновено не се консултират с местните жители, нито им осигуряват жилища , както се изисква от международното право. Компенсацията е също често недостатъчна, а властите правят бързи и лесни пари чрез бърза продажба на имота на строителни предприемачи.

"Местните власти и строителните предприемачи често наемат бандити, въоръжени със стоманени пръти и ножове да плашат жителите", каза Амнести, добавяйки, че "полицията въобще не разследва такива престъпления."

Амнести дава пример за това, като казва, че през 2011 г., полицията в село в провинция Дзянсу нападнала земеделските производители, за да ги изгони от земята им. Около 20 жени от селото са били отведени след това и бити.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!