Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Касси Раян, Epoch Times

Морско растение бяга от хищници

Зоопланктонният хищник Favella sp. (вляво) и бягащият от него фитопланктон Heterosigma
Зоопланктонният хищник Favella sp. (вляво) и бягащият от него фитопланктон Heterosigma (Университетът на Роуд Айлънд)

Вид фитопланктон, наречен Heterosigma akashiwo, избягва хищници, особено когато те активно се хранят.

Двама американски учени изследваха това микроскопично морско растение по отношение на движенията му в пространството, разпространение и оцеляване на популацията под влиянието на хищния зоопланктон Favella sp.

Изследователите забелязали, че групи от водораслите сменили посоката на разпространението си встрани от хищниците. Растенията се отдалечили и от съдържащата хищници вода.

„Фитопланктонът може ясно да долови наличието на хищника“, заяви един от авторите на изследването, Сузан Менден-Дойер от Университета на Роуд Айлънд в прессъобщение.

По думите й растенията бягат дори от химическата „миризма“ на хищника, но са най-развълнувани, когато доловят хранещ се хищник.

Когато на фитопланктона била предложена вода с ниска соленост, която хищниците не могат да понасят, растенията се пренесли в нея.

Екипът установил, че това поведение на бегълци значително е подобрило оцеляването на растенията. Цъфтежи на фитопланктона в океана се появяват ненадейно и невинаги могат да бъдат обяснени с наличието на хранителни вещества.

Мендер-Дойер изтъкна, че наблюдаваното от екипа бягство на водораслите от хищниците е друг възможен механизъм за образуването на цъфтящи блокове планктон. „Удивително е как наблюдаването на отделни микроскопични поведения може да помогне за обяснението на макроскопично явление.“

Изследователите се надяват да наблюдават тези поведения в океанска среда и да изучат генетиката на растенията.

„Ако това е нещо обичайно за фитопланктона, то би било един много важен процес – заключи Мендер-Дойер. – Не бих се изненадала, ако и други видове притежават тази способност.“  

Откритията бяха публикувани в PLOS ONE на 28 септември.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!