Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Аудио: Кит имитира човешки глас

Кит имитира човешки глас
Photo Credit: Wikipedia
Audio Credit: Current Biology, Ridgway et al.

За пръв път учените успяха да покажат с акустичен анализ, че китовете или поне един много специален бял кит, може да имитира човешки глас, съобщиха на 23 октомври изследователи в последния брой на "Current Biology"...

"Нашите наблюдения показахат, че китът е трябвало да променя своята вокална механика, за да направи реч от звуци", каза Сам Риджуей от Националната фондация за морски бозайници. "Такова очевидно усилие предполага мотивация за контакт."

Всичко започва през 1984 г., когато Риджуей и колегите му започнали да забелязват необичайни звуци в басейна на китовете. Според тях те звучали сякаш двама души разговарят в далечината.

Те установили, че тези необичайни звуци идват от един бял кит. Особено след като веднъж един от водолазите изплувал от басейна на кита и задал на колегите си странен въпрос: "Кой ми каза да изляза?"

Белият кит на име НОК е живял преди това сред делфини и други бели китове, а също така често е бил в присъствието на хора.

Което е още по-забележително, китовете издават звуци с носния си тракт, а не с ларинкса както хората. Което означава, че за да произведе тези човешки звуци, НОК е трябвало да променя налягането в носния си тракт, същевременно правейки други мускулни корекции и увеличавайки вестибуларната торбичка в отвора за изхвърляне на вода отгоре на главата си, установили изследователите. С други думи, не му е било лесно да го прави.

За съжаление, след 30 години в Националната фондация за морски бозайници, НОК почива преди пет години. Но гласът му продължава да живее:

 Credit: Current Biology, Ridgway et al.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!