Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Белинда МакКалъм, Epoch Times

Откриха богата на диаманти екзопланета

Илюстрация на вътрешността на 55 Канкри-е
Илюстрация на вътрешността на 55 Канкри-е: изключително гореща планета с повърхност, съставена предимно от графит, обгръщащ дебел диамантен слой, под който лежат пласт от минерали на силиконова основа и ядро от разтопено желязо. (Haven Giguere)

Наскоро открита супер-земя, обикаляща около близка звезда, може да се окаже поне една трета диамант.

Известна като 55 Канкри-е, тя е една от петте планети, обикалящи около звездата 55 Канкри, отдалечена на 40 светлинни години в съзвездието Рак.

Каменистата планета е с маса осем пъти по-голяма от тази на Земята и е с приблизително двойни размери. Орбитата й е едва 18 часа, а температурата й е около 2150 градуса по Целзий.

Изследователите съставиха модел на химическия състав на планетата, базирайки се на нейния радиус и изчисления за масата й, за да определят кои комбинации от елементи биха произвели тези характеристики.
По думите на изследовател от университета в Йейл, това е свят, напълно различен по химически състав от нашата Земя.

Резултатите предполагат, че планетата не съдържа никаква вода и е изградена предимно от графит, диаманти, желязо и силиконов карбид.
Такава богата на въглерод вътрешност би могла да повлияе на термалната еволюция и на тектониката на геоложките плочи на планетата, засягайки геофизични процеси като вулканична и сеизмична активност.

Проучването ще бъде публикувано в изданието „Astrophysical Journal Letters“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!