Следвайте "Буднаера" в Телеграм

По messagetoeagle.com

Римският додекахедрон – поредната археоложка главоблъсканица

Додекахедрон
Додекахедрон. Снимка: messagetoeagle.com

Те са многобройни, с необичайна форма и съвсем неясно предназначение. Смятаните за археологическа загадка артефакти могат да бъдат видени в музеи и множество частни колекции. Наречени са "римски додекахедрони", вероятно поради факта, че са намирани по римски археологически разкопки във Великобритания, Белгия, Германия, Франция, Италия, Люксембург, Австрия, Швейцария, Холандия и Източна Европа. Тази римска връзка обаче спира дотук, тъй като този предмет не присъства в никакви римски писмени сведения, нито се появява като изображение от този исторически период. В действителност той не се споменава в нито един известен древен източник.

Додекахедроните, датирани от между 2-ри и 3-ти век, са направени от бронз или от камък. Големината им варира между 4 и 11 cm и въпреки различията си в дизайна и размерите са винаги съставени от 12 еднакви правилни петоъгълника (пентагони), всеки от които с по една дупка в средата, която обикновено е с различен диаметър. Днес в различни части от някогашната римска империя са открити над сто от тях.

За възможното им предназначение е изписано много и версиите са почти буквално всякакви – от земемерен уред до поставка за цветя и свещи (по някои от тях е намерен восък), пръстова мярка при изработката на пръстени, приспособление за калибриране на тръби и дори играчка, която се хвърля и улавя с пръчка. Според други това е измервателен астрономически уред за определяне оптималния момент за сеитба на житото. В последно време се лансира и теорията, че додекахедронът е свещен друидски символ.

Разновидност на додекахедрона е римският икосахедрон – изящен на вид, също бронзов, кух отвътре и с точно толкова неясни функции.

Римски икосахедрон
Римски икосахедрон. Снимка: messagetoeagle.com

Предмет, свидетелстващ за неразбираеми за нас изгубени умения, или просто нещо твърде тривиално, за да бъде упоменато където и да било в историята, додекахедронът продължава да бъде интригуваща загадка.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!