Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГМО риалити шоу: Руски учени ще излъчват на живо ГМО експеримент

ГМО експеримент
(Miguel Medina/AFP/Getty Images)

След като френско изследване показа, че плъхове, хранени с ГМ царевица на Монсанто са развили тумори, руски изследвания планират свой собствен, но този път публичен експеримент. Уникалното риалити шоу с плъхове се очаква да докаже или отрече опасното за здравето въздействие на ГМ културите.
 
Руските учени, които се противопоставят на генетично модифицираните организми (ГМО) в храната, очакват, че техният едногодишен експеримент ще покаже дали противоречивия култивационен процес има също толкова опасни последствия, колкото тези на обявените на 19 септември френски открития.
 
Учени от Университета на Франция от Кан оповестиха резултатите от тяхното поверително проучване, като публикуваха снимки на плъхове с тумори, след като са били хранени с генетично модифицирана царевица, произведена от американския химически гигант "Монсанто".
 
Разкритието предизвика страх в цяла Европа и в Русия, където властите  временно спряха вноса и продажбата на генетично модифицираната царевица на "Монсанто".
 
Руски изследователи от Националната асоциация за Генетична Безопасност (NAGS) смятат, че такива експерименти трябва да се провеждат публично, така че хората да могат да видят процеса със собствените си очи, и по този начин да се доверят, или не, на проучването.
 
Така те са дошли с идеята за публичен експеримент. Уеб камери, инсталирани в клетки с плъхове, ще излъчват всички етапи от експеримента онлайн. Уникалното риалити шоу ще бъде на разположение в Интернет 24/7 в световен мащаб.
 
За целта на експеримента групата от учени ще включва също и поддръжници на ГМО и чуждестранни експерти.
 
Изследването е предвидено да стартира през март 2013 г., тъй като учените все още имат да уточняват методологията, да сформират екип и да намерят финансиране. Настоящият проект може да струва до $ 1 милион.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!