Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как ГМ културите са увеличили използването на опасни пестициди...

...и са създали супер-плевели и насекоми, устойчиви на токсини

Как ГМ културите са увеличили използването на опасни пестициди
(Christof Stache/AFP/Getty Images)

Шон Полтър, dailymail.co.uk
 
Засаждането на генетично модифицирани (ГМ) култури е довело до увеличаване, а не намаляване на употребата на пестициди в последните 16 години, твърдят американски учени, съобщи Дайли Мейл...

 
Изследователите са от Университета на Вашингтон и казват, че ГМ растенията са причинили появата на супер-плевели и токсино-устойчиви насекоми. Което означава, че земеделските производители не само е трябвало да използват повече пестициди за техните култури като цяло, но също така и да прибегнат до използването на по-опасни химикали.
 
Тези резултатите драстично подкопават аргументите за въвеждането на култури, които са били продадени на земеделските производители и купувачи на основата на това, че се намалява необходимостта да бъдат третирани с мощни химикали.
 
От "Монсанто" са заявили, че нямат незабавен коментар по тези констатации.
 
Тази информация е представена в статия на професор Чарлз Бенбрук от Университета на Вашингтон и е публикувана в рецензираното списание Инвайрънментъл Сайънсис Юръп (Environmental Sciences Europe). Тя идва две седмици след като хранително проучване при плъхове повдигна опасения, че консумирането на ГМ царевица може да предизвика повишаване на случаите на рак на гърдата и увреждане на органи.

Наскоро учените, публикували проучвания, които са критични към генно модифицираните култури и храни, се натъкнаха на вълна от добре оркестрирани атаки от страна на привърженици на ГМ технологията, целящи да подкопаят работата им.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!