Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Маргарита Доржиева, Epoch Times

Японци изобретиха изкуствен зъбен емайл

изкуствен зъбен емайл
Снимка: stomatologclub.ru

Японски учени създадоха микроскопично тънка плака, която може да покрива всеки зъб по отделно. Тя спомага за избягване на кариеса и може да придаде на зъбите искряща белота.

Плаката е направена от износоустойчив материал, като в основата й е калциевият хидроксиапатит – минерал, изграждащ естественото зъбно покритие. Новият продукт не само ще защитава от кариеси, но и ще помага при повишена чувствителност на зъбите.

Дебелината на изключително тънкото покритие е едва 0,004 mm. То е създадено във вакуум с помощта на лазерен лъч, насочен към хидроксиапатитните кристали, които впоследствие се разпадат на отделни частици. Те се смесват с подгрети солни кристали, следва филтриране и сушене. В резултат се получава този изключително тънък филм.

Проф. Хонцу от факултета по биотехнологии към университета „Кинки“ поясни, че нанасяното върху зъба покритие е невидимо и се забелязва само под определено осветление. По думите му стоматолозите не са си и мечтали за подобна еластична плака за възстановяване на повредени зъбни участъци и за създаване на изкуствен зъбен емайл. Плаката има пори – през тях могат да проникват течности и въздух, така че отдолу да не се образуват мехурчета.

Недостатъкът на това откритие е, че процесът на нанасяне на материала отнема цял ден. Плаката е безцветна, но може да се оцветява за козметични цели.

Към момента покритието е изпитано единствено върху отделени зъби. Предстоят тестове върху животни, а после и върху хора – в началото върху самите създатели на материала.

Изкуственият емайл за придаване белота на зъбите ще може да излезе на пазара в следващите три години, а за лечение, като покритие на дентина – в рамките на пет години.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!