Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирилл Белан, Epoch Times

Учени: Моргелоновата болест изобщо не е мит

Болестта на Моргелонов се характеризира със странни неприятни симптоми, причините за които остават неизвестни.
Болестта на Моргелонов се характеризира със странни неприятни симптоми, причините за които остават неизвестни. (Снимка: careman.wordpress.com)

Дълго време официалната медицина просто си затваряше очите за Моргелоновата болест, като я смяташе за митове или бълнуване на лунатици. Болестта на Моргелонов се характеризира със странни неприятни симптоми, причините за които остават неизвестни. Днес обаче вече знаем, че тя действително съществува.

Една от популярните истории гласи, че всичко започнало, след като Мери Лейтао открила странни влакънца в язвички по устните на двегодишния й син. В началото детето започнало да се оплаква от появата на множество сърбящи рани по тялото. Мери, която била работила в лаборатория, ги изследвала под микроскоп и открила в тях необичайни бели, сини и черни нишки. Детенцето й неспирно повтаряло за ужасен сърбеж, все едно под кожата му пълзели насекоми.

Мери обиколила много лекари, в това число педиатри, алерголози, дерматолози. Във всички консултации нямало и намек за диагноза, да не говорим за лечение. Жената започнала да разбира, че става дума за неизвестно на медицината заболяване. След поредната неуспешна консултация със специалист по инфекциозни заболявания, тя решила да потърси информация в Интернет и установила, че хората с такива оплаквания са хиляди – всички те безуспешно търсещи лечение.

Идеята за името на неизвестното заболяване дал съпругът на Мери Лейтао, заимствайки го от монографията на сър Томас Брауни „Писмо до приятел“ от 1690 г. В нея британският медик и пътешественик разказва за странен синдром на деца във френска провинция, наричан от местните „моргелон“. Необичайното състояние се изразявало в израстването на косми по гърба на малки момчета много преди пубертета. Макар никъде да не се споменават сърбежи и другите налични при сина на Мери симптоми, тя все пак решила да използва името заради разноцветните влакънца в засегнатата тъкан.

Характерните симптоми на заболяването включват усещане за непоносим сърбеж, все едно под кожата се движат насекоми, както и абцеси, от които се появяват цветни влакна или нишки. Раните заздравяват частично, като оставят белези, но скоро се появяват на друго място.

Дълго време медицинските среди не признаваха съществуването на този синдром. Смяташе се, че такива рани могат да бъдат причинени от самите пациенти, които страдат от „делюзионална паразитоза“. Или с други думи, това се разглеждаше като психически проблем.

Както съобщава „NaturalNews“, след многочислени жалби в Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) лекарите решават да инициират изследвания. През януари 2008 г. CDC отпуска на учените 300 000 щ. д. за провеждане на тригодишни изследвания върху болестта на Моргелонов. Тогава учените погрешно заключават, че такова инфекциозно поражение не съществува, а като причина е посочено психично разстройство. Не са намерени никакви доказателства за инфекциозен, паразитен или какъвто и да било друг процес.

Независимо от това болните продължават да се жалват и броят им нараства. Възникват предположения, че Моргелоновата болест може да е свързана с ГМО, изменени с помощта на т. нар. „агробактерии“. Има подозрения и за лаймска болест, имунодефицит или екотоксини като причинители на заболяването.

Почвените бактерии от типа на агробактериите са способни да трансформират растителните клетки с помощта на специален плазмид. Тези бактерии са често използвани в генното инженерство за модификация на ГМ продукти и организми.

По данни на изследователи от Нюйоркския университет агробактериите са универсална машина за генетичен трансфер и създаване на чужди протеини. Следователно те могат да изменят и човешкото ДНК. С други думи, агробактериите принципно могат да осъществят хоризонтален пренос на ДНК и да бъдат смятани за една от вероятните причини за Моргелоновата болест. Но за момента това си остава теория.

И ето че най-после ново независимо изследване от януари 2012 г. хвърля светлина върху някои подробности. Според публикация в „Журнал за клинична и експериментална дерматология“ болестта на Моргелонов е реално заболяване.

Позовавайки се на всестранни изследвания, включващи микрофлуоресценция на кожа, коса, тъкани, мазоли и друг материал от пациентите, изследователите съобщават някои интересни факти:

-          У пациентите с болестта на Моргелонов се наблюдава анормално функциониране на фоликулярните кератиноцити, както и фиксирани генетични грешки в клетъчното ДНК на космените фоликули и кожата.

-          Влакънцата в раните имат уникална цветова композиция и съдържат кератин (структурен белтък на кожата), което означава, че са били създадени от организма на човека. Благодарение на имунохистологичното оцветяване на антителата става ясно, че нишките на пациентите са произведени от кератиноцитите.

-          Измененията в кератиноцитите се предизвикват най-вече от спирохетоза или лаймска болест.


Учените са на мнение, че влакната очевидно са с биологичен характер. Те не са имплантирани в кожата. Възможно е произходът им да е обусловен от кръстосаното замърсяване на човешкото ДНК от ГМО. Това ново изследване отваря вратата за признаването на проблема с Моргелоновата болест и може да способства появата на нови необходими изследвания на генетичните причини за това заболяване.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!