Следвайте "Буднаера" в Телеграм

NTDTV

Върховния съд на Израел нареди да се затвори изложбата "Тела"

Изложбата “Тела”, излагаща пластинирани човешки трупове, се провежда в Тел Авив от 21 май насам. Активисти за човешки права протестираха против изложбата, твърдейки, че тези труове са вероятно на убити китайци. В неделя Върховният съд на Израел нареди изложбата да бъде закрита преждевременно...



В своето решение съдиите изискват изложбата да бъде закрита до 9 октомври, като заявяват: "Няма спор, че поведението, на коего сме свидетели, нарушава човешкото достойнство, включително достойнството на мъртвите".

Протестиращите изразиха разочарование от решението на съда в неделя. Те поискаха изложбата да бъде закрта веднага, а не дванадесет дни преди първоначалната дата на затварянето й на  21 октомври.

Сред тях беше д-р Майкъл Бен Ари, член на израелския парламент,  който заяви: "За съжаление, Висшият съд в Израел, в държавата Израел, в държавата на еврейския народ, ни разочарова с вземането на решение, което да е приемливо за всички. Тяхната дата за закриване е само дни преди първоначално определената дата за закриване на изложбата. [Решението] трябва да гласи ясно: "Тази изложба е мерзост. Тези трупове трябва да бъдат погребани с уважение и тези ужасни действия на търговия с хора, търговия с тела, трябва да спрат."”

Изложбата “Тела” е на американската компания Premier Exhibitions. В Ню Йорк тя публикува изявление, че изложбата показва човешки останки, които са получени от китайското Бюро на полицията и може да са от китайски затвори.

Ръководителят на движение "Еврейско лидерство", Моше Фейглин смята, че някои хора вероятно са били убити заради тази изложба.

Моше Фейглин, ръководител на движението "Еврейската лидерство":
"В този случай човешки същества, създадени по Божи образ и подобие, са третирани като парче месо на пазара. Не е изненадващо, че тези хора ... идват от комунистическа страна - страна-атеист ... Аз не се съмнявам, че поне някои от тях са били убити в името на тази изложба, или поне има силно подозрение, че това е така ... И опитът [на фирмата] да се скрие зад сертификатите на китайския комунистически режим, казвайки, че тези хора са дарили органите си за този ужас, е нещо цинично и абсурдно".

Има опасения, че труповете не са доброволно дарени, а най-вероятно са от екзекутирани затворници, включително затворници на съвестта.

Израелският адвокат Дейвид Шьонберг, предал случая на Върховния съд, коментира неговото решение в имейл до NTD, като казва: "Решението на съда е истинска победа, макар че бих искал да видя изложбата затворена още днес."

В своето съдебно решение тримата съдии пишат следното: "Разпореждаме закриването на изложбата не по-късно от 9-ти октомври 2012 г.. Не се разрешава удължаване на изложбата. Предполагаме, че ще бъдат взети необходимите мерки, включително от митническите органи, да не се повтаря тази ситуация."

Пиар ръководителят на изложбата г-жа Синая Мизрачи каза, че решението на съда изложбата да приключи до 9 октомври показва, че свободата на словото е защитена в Израел.

Протестиращите се надяват, че решението на съда ще създаде прецедент и няма да позволи на изложбата да дойде отново в Израел. Те също така се надяват това решение да се разпространи и в други страни, и да попречи на изложбата да бъде провеждана по света.

NTD News, Israel

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!