Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Видео: Тибетски пеещи купички карат водата да левитира

Водни капчици левитират при звън на тибетска купичка
Тибетски пеещи купички карат водата да левитира

Експериментално проучване на флуидната динамика на тибетски пеещи купички показа, че акустичното им поведение е подобно на винените чаши и дори може да накара водните капчици да левитират.

Купите произлизат от ритуали от 5-ти век в тибетските Хималаи и обикновено са направени от бронзова сплав. Те произвеждат богат звук, когато страните и ръбът им са удряни или търкани с дървено чукче.

Двама учени от университета на Лиеж в Белгия и Масачузетския технологичен институт (MIT) напълнили купичките с вода и заснели възникналите вибрационни движения. Високоскоростната камера показва как се образуват вълните, като създават водни капчици, които се откъсват и отскачат от водната повърхност.

Тези вълнички, известни като „вълни на Фарадей“, се образуват в течности, поставени във вибриращ контейнер. Повърхността става нестабилна, щом вибрационната честота превиши критичната стойност, генерирайки капчици чрез разкъсване на повърхността.

„Проучването ни показва, че капките могат да бъдат накарани да левитират по повърхността на течността, да подскачат по или да отскочат от вибриращата течна повърхност“, пишат авторите в резюмето на изследването си.

Проучването е позволило на изследователите да разберат как една течност взаимодейства с твърди материали, което е полезно в инженерството – например при ветровите натоварвания на мостовете.

„Въпреки че системата ни е пример за взаимодействията между течности и твърди тела, тя бе мотивирана по-скоро от любопитство, отколкото от инженерни приложения“, коментира авторът на проучването Джон Буш от MIT в прессъобщение.

„Доволни сме от резултатите от проучването ни, което според нас изяснява основната физика на системата. Въпреки това, човек може да открие по-нататъшни изненади, променяйки характеристиките на купичката или на течността.“

Тези открития, които могат да намерят приложение в горивните помпи и парфюмните спрейове, бяха публикувани в сп. „Nonlinearity“ на 1 юли.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!