Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Асандж вече австралийски абориген по паспорт

Основателят на Wikileaks Джулиан Асанж излиза от Върховния съд на 2 февруари 2012 г. в Лондон, Англия
Основателят на Wikileaks Джулиан Асанж излиза от Върховния съд на 2 февруари 2012 г. в Лондон, Англия. (Peter Macdiarmid/Getty Images)

Коренните жители на Австралия изразиха своята продкрепа към Джулиан Асандж, основател на сайта Уикилийкс, като му издадоха паспорт на абориген, след като според тях той е бил "изоставен" от австралийското правителство, съобщи Sydney Morning Herald.

Според австралийските медии Джулиан Асандж не е успял да присъства на тържественото връчване на паспорта, тъй като е все още в посолството на Еквадор в Лондон.

Австралиецът, който получи убежище от Еквадор, живее в момента в стая без прозорец в посолството, като спи на матрак на пода и работи на малка кръгла маса в стаята по 17 часа на ден, съобщава РИА "Новости".

Живея в условия, които малко приличат на космическа станция, заяви създателят на Уикилийкс, показвайки на журналистите своето убежище.

Неговият паспорт е бил получен на тържествена церемония в Дарлингтън от баща му Джон Шиптън, който благодари на аборигените за подкрепата.

“Към Джулиан се отнесоха лошо от правителството, които се чувстват доста удобно да седят и да получават нареждания от САЩ”, каза Рей Джаксън от Асоциацията за социална справедливост на коренните жители (Indigenous Social Justice Association), подкрепила Асандж в издаването на паспорта.  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!