Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Belinda McCallum, Epoch Times

Будистка статуетка се оказа изваяна от метеорит

Статуетката "Железният човек".
Статуетката "Железният човек". (Elmar Buchner)

Тибетска будистка статуетка на хиляда години е била изваяна от рядък метеорит, паднал на Земята преди около 15 хилядолетия, гласи ново международно проучване.

Известна като „Железния човек“, статуетката тежи около 10,6 кг. и е направена от атаксит – клас железни метеорити с високо съдържание на никел.

„Статуетката е била изваяна от къс от метеорита, разбил се в пограничните региони между Монголия и Сибир преди около 15 000 години“, заяви ръководителят на изследователския екип, Елмар Бухнер от Университета на Щутгарт, в съобщение до медиите.

„Докато първите отломки са официално открити през 1913 г. от златотърсачи, според нас този къс от метеорит е бил събран преди много векове.“

Артефактът е отнесен в Германия след нацистка експедиция през 1938 г., предвождана от зоолога Ернст Шефер и спонсорирана от ръководителя на нацистката СС, Хайнрих Химлер. Целият екип вероятно се е състоял от есесовци, като според историците те са били в Тибет в търсене на корените на арийците, смятани от нацистката идеология за първоначалната и върховна раса.

Статуетката, за която се смята, че изобразява будисткия бог Вайшравана, може да е произлязла от предшестващата будизма култура на Бон през 11-ти век.

На гърдите на бога има голяма свастика, символ на неговия Буда статус. Нацистката свастика наподобява будистката в някои отношения и това може да е подбудило експедицията да я отнесе обратно в Германия.

След това тя става част от частна колекция в Мюнхен, докато не е дадена на търг през 2007 г. и става достъпна за научни изследвания.

„Статуетката на железния човек е единственото известно изображение на човешка фигура, изваяно в метеорит, което означава, че няма с какво да я сравняваме, когато оценяваме стойността й“, поясни Бухнер.

„Само произходът й може да й придаде стойност от 20 000 щ. д.; но ако преценката ни за възрастта й е правилна и тя е на близо хиляда години, може да е безценна.“

В доклада си изследователите отбелязват важността на метеоритите за праисторическите човешки култури. „Падането на метеорити е било интерпретирано като божествени послания от многобройни култури от праисторически времена и метеоритите все още са боготворени като небесни тела“, пишат те.

„…Железните метеорити са в общия случай неподходящ материал за скулптури“, заключават изследователите.

„Предизвикателното използване на метеорита за „железния човек“, както и (поне) частичното позлатяване на статуетката означават, че авторът със сигурност е бил наясно за изключителното (извънземно) естество на изваяния обект.“

Откритията са публикувани в сп. „Meteoritics and Planetary Science“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!