Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Танг Минг, Epoch Times

Китайски селяни нападат кметство, борят се с въоръжени полицаи

Китайски специален полицейски отряд по време на полицейско състезание в Пекин на 7 септември 2012 г
Китайски специален полицейски отряд по време на полицейско състезание в Пекин на 7 септември 2012 г. Въоръжени полицаи и специални полицейски сили са били свикани, за да разпръснат хората в село Шилаинг в град Джининг. (STR / AFP / Getty Images)

Проявата на законна гражданска загриженост прераства в сблъсък с държавни служители миналата седмица в китайската провинция Шандонг.

Повече от хиляда гневни жители на село Шилаинг (Shiliying) в град Джининг (Jining), провинция Шандонг, са нанесли щети на местното кметство и са счупили няколко полицейски и правителствени автомобила, бунтувайки се срещу незаконното присвояване на средства, отпуснати за преселване.

Няколко години техните домове са били разрушавани, като пътищата и земите им са били жестоко увреждани, поради изграждането на подземни тунели за мини за каменни въглища в областта, според публикация в BBS.Tianya.cn, китайски интернет форум.

Хората от години търсят помощ от селските власти, но не я получават.Преди девет години местните власти са говорили за преместване на селището и от тогава хората чакат за своите средства, необходими за това, които както казват те са били присвоени от въпросните служители.

На 19-ти септември няколко селяни са внесли петиция по въпроса в местното кметство в област Ренченг (Rencheng), каза местният жител г-н Янг пред Epoch Times.Когато властите са се опитали да изгонят селяните, те започнали да атакуват и рушат кметството.

Чувайки за инцидента, съселяните от Шилаинг са били твърдо решени да се съпротивляват на арестите на полицията.

Според жител на Джининг няколко хиляди селяни са отишли до областното правителство на Ренченг.

Същата нощ седем полицейски коли са пристигнали там.

На сутринта селяните са атакували и смачкали автомобила на пътната полиция, както и няколко правителствени коли.

Въоръжена полиция и специални полицейски сили са били призовани да разпръснат хората, но селяните са се сражавали с пълна сила, като са преобърнали четири полицейски коли, според Янг.

Някои селяни са били арестувани, а други са се разбягали, твърди местният жител.

"Селяните са наясно с последиците от увреждане на сградата на правителството, но въпреки това останаха твърди и готови да се съпротивляват при ареста", допълни Янг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!