Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Белинда Маккалъм, Epoch Times

Най-ранният известен календар на маите продължава и след 2012 г.

Консерваторът Анджелин Бас почиства и стабилизира повърхността на стена в къща на маите, датираща от 9-ти в. пр. Хр. Фигурата на мъж, който може да е бил книжникът на града, се вижда на стената вляво от нея.
Консерваторът Анджелин Бас почиства и стабилизира повърхността на стена в къща на маите, датираща от 9-ти в. пр. Хр. Фигурата на мъж, който може да е бил книжникът на града, се вижда на стената вляво от нея. Проучването е с подкрепата на Националното географско дружество (National Geographic Society). (Tyrone Turner © 2012 National Geographic)

Йероглифи от 9-ти в. пр. Хр., изрисувани от майски книжник в Гвателама, са записите за лунни и вероятно планетарни цикли, съставящи най-стария известен календар на маите.

Градът Ксултун е открит преди почти век в отдалечена тропическа гора в района Петен и се простира на площ от 31 кв. км. Някога той е бил дом на хиляди хора, а паметниците му са от първите векове преди новото хилядолетие. Едва 56 структури са преброени и картографирани сред хилядите други.

Начело с Уилям Сатурно от Бостънския университет, екип от археолози сега прави разкопки по стаята на пазителя на календара, която изглежда е част от къща. Това е първият път, когато рисунки от маите са намерени по стените на къща.

Въпреки щетите от грабители, по трите непокътнати стени са видими многобройни пиктограми  в червено и черно и човешки фигури. Изчисленията по източната стена се отнасят за лунния цикъл, докато по-неясните изчисления по северната биха могли да бъдат свързани с Марс, Меркурий или Венера.

Според изследователите календарите на маите са имали за цел да хармонизират свещените им ритуали с небесни събития.

„За пръв път ни се удава да видим това, което може да са действителните записки, водени от книжник, чиято работа е била да е официален хронолог на общността на маите“, заявява Сатурно в съобщение до медиите.

„Това е като епизод от телевизионната поредица „Теорията на големия взрив“, като идиотска математическа задача и те я рисуват на стената – добавя той. – Изглежда я използват като черна дъска.“

Липсват обаче признаци, че светът ни ще свърши през 2012 г. По-скоро ще навлезе в друг цикъл.

„То е като километража на кола, като календарът на маите се превърта от 120 000-те до 130 000 -те – пояснява съавторът на проучването Антони Авени в прессъобщението. – Колата се приближава с една стъпка до сметището с превъртането на цифрите; маите просто започват отначало.“

Червените и черните изчисления по една от стените изглежда представляват различните календарни цикли, вариращи от 260-дневния церемониален календар до 780-дневния цикъл на Марс.

„Има миниатюрни пиктограми  по цялата стена, черти и точки, изобразяващи колони от числа“, коментира дешифровчикът Дейвид Стюарт от Тексаския университет в съобщението.

„Подобно нещо се появява само на едно място – в Дрезденския сборник, който маите написват много векове по-късно – продължава той. – Никога не сме виждали нещо такова.“

Майските сборници са книги, написани на дървесна кора няколко века преди идването на Христофор Колумб през 1492 г.

Когато човек влезе в стаята, пред него се открива северната стена с изобразен седящ крал с украшения от сини пера. Нарисуван с ярко оранжево, друг мъж държи писалка, което го идентифицира като книжника на селището, който може да е бил и синът или по-младият брат на краля.

„Портретът на краля подсказва за връзка между живелия тук и кралското семейство“, обяснява Сатурно.

Четири дълги цифри по тази стена показват дни –до 2,5 милиона дни, разпростиращи се около 7000 години в бъдещето. Тези цифри изглежда комбинират всички важни за маите астрономически цикли, като този на Марс, на Венера и на лунните затъмнения. Подобно таблично систематизиране на всички тези цикли не е било откривано никога преди.

„Най-вълнуващото е, че сега виждаме, че маите са правили подобни изчисления стотици години – и на места, различни от книги – преди да са ги записали в сборниците си“, посочва Авени.

„Древните маи са предсказали, че светът ще продължи – че 7000 години от сега нещата ще са точно по този начин“, пояснява Сатурно.

„Ние продължаваме да търсим финали. Маите са търсели гаранция, че нищо няма да се промени – заключава той. – Това е напълно различен начин на мислене.“

Откритията са публикувани в сп. „Science“ на 11 май и са дискутирани в юнския брой на сп. „National Geographic“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!