Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гао Лин, Epoch Times

Китайският Фестивал на Луната

Луната дама Чанг И (Тао Йин, ET)
Луната дама Чанг И
Луната дама Чанг И (Йеюан Фанг, ET)

Фестивалът на Луната, наречен фестивал "Средата на есента" в Китай, е един от най-големите традиционни празници, чествани от китайския народ. Той винаги е на 15-ия ден от 8-ия месец, според китайския Лунен календар. Тази година той се пада на 30-ти септември...

Фестивалът е бил въведен за първи път като официален празник в началото на династията Танг и става много популярен по времето на династия Сун. До пристигането на династия Чинг той придобива еднаква важност с празнуването на Нова година (Юан дан).Като всеки друг традиционен китайски празник, за произхода на Фестивала на Луната се съди от история, предавана от поколение на поколение и винаги е свързвана с Луната дама Чанг И.

Според китайска легенда едно време е имало 10 слънца, които са озарявали небето и са изсушавали така земята, че са лишавали хората от вода и живот.Герой на име Хоу Йи свалил девет от десетте слънца със своя лък и стрели, като по този начин спасил хората на Земята.За това той получил от кралицата-майка еликсира на безсмъртието. Хоу дал еликсира на съпругата си Чанг И да го съхранява. Но една съседка научила за еликсира и се опитал да я принуди да й го даде. В момент на отчаяние Чанг И погълнала отварата и веднага се превърнала в богиня, и отлетяла на Луната. Когато Хоу Йи се върнал открил, че съпругата му я няма. Като погледнал нагоре към небето, за да извика името й, той видял, че Луната тази нощ е особено ярка и пълна.В този момент зърнал съпругата си. Изтичал и извадил любимите кръгли сладки на Чанг И, за да се помоли за благословията на Небето.Оттогава се е превърнало в традиция на този ден хората да се прекланят пред Небето с лунни сладки.

Има много неща, които китайците правят, за да отпразнуват Фестивала на Луната, но повечето традиции вече са забравени, освен тази, че много купуват и ядат лунни сладки (кръгли сладкиши с плънка от семена, захар и други подправки).

Първите ми спомени за Фестивала на Луната са от времето, когато бях на около седем години, това бе в родния ми град. Моята баба е традиционна китайска жена, която носи традиционните китайски ризи с копчета.

В нощта на Фестивала на Луната баба ми се измъкна тихо от нашата стая и отиде някъде.Бях любопитен да видя какво прави, затова я последвах. Тя бързо ми махна с ръка и каза да отида да си играя. Неудовлетворен от това, аз се промъкнах след нея и я последвах до задния двор на къщата ни. Видях, че тя бе наредила ястия от плодове и лунни сладки на блюдо. Тя запали тамян и коленичи да се моли. Наблюдавах я малко и след това бързо си тръгнах.

По-късно научих, че баба ми се е молела на Небето и Земята. Фестивалът на Луната не бе само за поклонение на Богинята на Луната, но също така и за да се покаже благодарност към Небето и Земята. На този ден семействата се събират, за да празнуват заедно.

Плодове и лунни сладки са положени за Бога на Земята и Богинята на Луната, като хората също трябва да споделят лунни сладки помежду си. Традиционно, лунните сладки се нарязват на много парчета, по едно парче за всеки член на семейството. Ако някой член на семейството не присъства, едно парче трябва да бъде запазено за него.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!