Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Салу Епърт, Epoch Times

Акустична левитация на течности в помощ на фармацевтичните проучвания (видео)

Капчици течност могат да се носят във въздуха с помощта на звукови вълни и американски учени намират добро приложение на тази „безконтейнерна обработка“.

Когато екип изследователи от националната лаборатория „Аргон“ към щатското Министерство на енергетиката започват да се нуждаят от начин за изпаряване на течни лекарства, които да не се докосват до нищо, те намират необичайно решение: левитация.

Постигат я чрез уред, наречен „акустичен левитатор“, който има чифт говорители, разположени един срещу друг и генериращи звукови вълни с твърде висока честота, за да бъдат чути. Говорителите са идеално подравнени, така че на определени места помежду им напрежението от звуковите вълни да отменя гравитацията.

Малки обекти, включително капчици течност, ще се задържат на тези места. С помощта на левитиращата течност учените проучват начини за създаване на лекарства с по-малко странични ефекти.

„Едно от най-големите предизвикателства по отношение разработването на лекарства е намаляването на количеството от медикамента, необходим за постигане на терапевтичното подобрение, каквото и да е то“, заявява ръководителят на екипа, Крис Бенмор, в съобщение до медиите.

Лекарствата могат да имат два типа молекулярни структури – аморфна и кристалинна – и за тялото е по-лесно да абсорбира аморфни медикаменти.

„Повечето лекарства на пазара са кристалинни – те не се абсорбират напълно от тялото и затова не извличаме най-ефективната полза от тях“, посочва в прессъобщението Яш Вайшнав, старши мениджър в „Argonne“.

Изготвянето на аморфни медикаменти не е лесно. Когато течните лекарствени разтвори се втвърдят в контейнер, те обикновено стават кристалинни поради осъществения допир.
„Почти е като че ли тези субстанции искат да намерят начин да станат кристалинни“, пояснява Бенмор.

Левитирането на течността решава този проблем, като й позволява да кондензира във въздуха.

Засега само няколко капчици могат да бъдат накарани да левитират, но това помага на учените да разучат различни лекарства, за да открият кои от тях могат да бъдат подобрени с новата технология.

Проучването бе публикувано от Националната лаборатория „Argonne“ на 12 септември.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!