Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Белинда Маккалъм, Epoch Times

Пломба от пчелен восък открита в 6500-годишен зъб

Микрофотография на зъбна коронка с индикации, че повърхността е покрита с пчелен восък в рамките на пунктирания контур.
Микрофотография на зъбна коронка с индикации, че повърхността е покрита с пчелен восък в рамките на пунктирания контур. (Bernardini F, Tuniz C, Coppa A, Mancini L, Dreossi D, et al. (2012) Beeswax as Dental Filling on a Neolithic Human Tooth. PLoS ONE 7(9): e44904. doi:10.1371/journal.pone.0044904)

Доказателство за стоматолози в каменната ера бе открито в Източна Европа.

Екип от предимно италиански изследователи проучват човешка челюст, намерена в Словения близо до италианската граница, която съдържа пукнат кучешки зъб с пломба от пчелен восък.

„Това откритие вероятно е най-древното доказателство за предисторическа стоматология в Европа и най-ранният известен пряк пример за терапевтично-палиативна зъбна пломба досега“, коментира в съобщение до пресата ръководителят на екипа, Федерико Бернардини, в Международния център за теоретична физика „Абдус Салам“.

Другите доказателства за неолитна стоматология са изключително оскъдни – например няколко кътни коронки, намерени в Пакистан, и изкуствен зъб от египетското гробище Гебел Рамлах.

Изследователите са на мнение, че пчелният восък е бил приложен скоро преди или след смъртта на човека, тъй като ръбовете на зъбната пломба не са захабени. Ако той е бил все още жив, пломбата вероятно е била с цел да намали чувствителността на зъба по време на дъвчене.

Силното износване на зъба обаче може да е било не вследствие на ядене, а на други дейности като тъкане, при което зъбите са били използвани, за да държат и да срязват нишките.

В доклада си изследователите изказват предположение, че медът може да е бил използван за усилване на спойващите качества на восъка. Те изтъкват също и че прополисът – подобен смолист пчелен продукт – е имал и други медицински приложения в праисторията.

„Откритието на прополисови топчета, съхранени сред предметите в гробовете при някои погребения от края на Горния палеолит и Мезолита в Североизточна Италия свидетелства, че ловците вече са били използвали смолисти ароматични пчелни продукти, подходящи и за терапевтично-палиативни цели“, заключават учените.

„Пчелните продукти са били широко използвани в праисторическите общности за технологични, художествени и медицински цели, но тук за пръв път ние съобщаваме възможното им приложение за терапевтично-палиативни зъбни пломби.“

Откритията бяха публикувани в PLoS ONE на 19 септември и са достъпни тук.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!