Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Танг Уен, Epoch Times

Китайска болница – място за затвор и убийства

Скрийншот от сайта на болница "Чянфошан". Болницата е обвинена в участие в събиране на органи от политзатворници.
Скрийншот от сайта на болница "Чянфошан". Болницата е обвинена в участие в събиране на органи от политзатворници. (sdhospital.com.cn)

Две болници в гр. Джинан (Jinan), столицата на провинция Шандонг (Shandong), са силно замесени в избиване и отнемане на органи от затворници, включително от затворените по политически причини практикуващи Фалун Гонг, според наскорошни твърдения пред „Epoch Times“ на запознат с въпроса източник...



Това са Шандонгска провинциална болница „Чянфошан“ (Qianfoshan) и Шандонгска полицейска болница. По думите на старши медицински работник, който е бил в медицинската система на Джинан над 20 години, много случаи на трансплантации на органи от живи хора, извършени в провинцията през последното десетилетие, са плод на сътрудничеството между двете болници, Шандонгския провинциален затвор и Шандонгския провинциален женски затвор.

Тези звена работят в тясна връзка помежду си, като си поделят работата по намиране на донори на органи от трудовия лагер и между затворниците. Те отстраняват органите на донорите (в общия случай – докато са живи и умират, посочи източникът) и извършват трансплантацията. По думите на източника съществуват и ясни политики за поделяне на печалбата.

На 12 август 2003 г. Шандонгска провинциална болница „Чянфошан“ и Азиатският трансплантационен център (АТЦ) към Първа централна болница на Тянжин (Tianjin) основават Центъра за чернодробни трансплантации на АТЦ в Шандонг, според информационна директория на китайското здравеопазване, където е вписан профил на болниците.

АТЦ и преди е участвал в отнемане на органи от живи задържани практикуващи Фалун Гонг, според доклад от август 2008 г. на Световната организация за разследване на преследването срещу Фалун Гонг (World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong / WOIPFG) – изследователска група, която проучва въпроса.

WOIPFG проведе разследване на болницата под прикритие, за да извлече информация относно използването там на органи от практикуващи Фалун Гонг. Запитан дали биха могли да предоставят такива органи, човек от персонала заяви: „Необходимо е просто да дойдете“, а при проявена настойчивост от запиталия, добави: „Ами, нека Ви кажа, просто наминете… ние със сигурност получаваме повече от този тип през април и броят на тези източници сега постепенно намалява.“ В контекста на зададения въпрос „този тип“ означава типа източници на органи, които са практикуващи Фалун Гонг.

Уебстраницата на центъра бе спряна, след като WOIPFG публикува онлайн препис на цитирания по-горе разговор.

Впоследствие Центърът се комбинира с Изследователския институт за чернодробни трансплантации на Народната въоръжена полиция, за да учреди Изследователския институт на Народната въоръжена полиция за трансплантация на органи, според репортаж на държавния ежедневник „Beijing Daily“ от май 2012 г.

Болница „Чянфошан“ поема клинични образователни натоварвания от много медицински училища, включително Университета на Шандонг по традиционна китайска медицина и Медицинския университет на Уейфанг (Weifang), според вътрешен източник. Много хирургически операции по време на клиничното обучение не са документирани, така че имената на извършилите ги лекари и друга свързана информация не могат да се проследят.

Полицейската болница на Шандонг разполага с две сгради в рамките на компанията, посочи източникът. Външната сграда е отворена за обществеността и полицията. Вътрешната е разположена зад две железни врати и вътре са заключени хора, задържани от затвори, трудови лагери и други места. Учреждението на практика оперира като затвор, с медицинско оборудване за отнемане на органи, по думите на информатора.

Когато „Epoch Times“ отправи запитване към болницата по всички горепосочени твърдения, нямаше наличен персонал, който да отговори.

Шандонгската полицейска болница е играла активна роля в преследването на Фалун Гонг, според репортажи на уебсайта на Фалун Гонг, Minghui.org. Голям брой последователи на практиката са били на прага на смъртта в затворническия отдел на болницата вследствие на изтезания или друго неправомерно отношение, алармира Minghui.org.

Предишни ексклузивни интервюта с вътрешни източници предоставиха културния и социален фон, необходим, за да се разбере как болници и лекари могат да бъдат използвани за екстрахиране на органи от затворници на съвестта на системна и организирана база.

През март 2006 г. свидетел, висш военен лекар, чиято самоличност не може да бъде разкрита поради чувствителността на предоставената от него информация, заяви, че „в много бизнеси човешките тела, мъртви или живи, са скъпи индустриални ресурси и суровини. Китайското правителство се споразумя да третира практикуващите Фалун Гонг като врагове. Разправата с тях може да бъде чрез всички средства, които пасват на нуждите на икономическото развитие.“

„С други думи, практикуващите Фалун Гонг, подобно на много углавни престъпници, вече не са хора; те са суровина, която да бъде превърната в търговски продукти“, добави той.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!